nieuws

Anderhalf jaar cel voor Buck Groenhof

Geen categorie

Oud-directeur Buck Groenhof van SNS Property Finance is voor de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Anderhalf jaar cel voor Buck Groenhof

De rechter acht bewezen dat Groenhof zich schuldig heeft gemaakt aan deelnemen aan een criminele organisatie, omkoping, witwassen en valsheid in geschrift. Voor dezelfde feiten kreeg Pieter Grasdijk uit Haren vijftien maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Een derde verdachte, ook uit Haren, kreeg drie maanden voorwaardelijk en 240 uur taakstraf. Zes andere medeverdachten kregen taakstraffen tussen 80 en 240 uur.

De twee hoofdverdachten kregen lagere straffen dan geëist. Het Openbaar Ministerie had tegen ‘fraudeleiders’ Groenhof en Grasdijk celstraffen geëist van vier en drie jaar. Het tweetal werd vrijgesproken van oplichting van SNSPF en verduistering. Volgens de rechter is niet bewezen dat SNSPF tot betaling van de te hoge uurtarieven is overgegaan omdat Groenhof en Grasdijk aan SNSPF een valse voorstelling van zaken hadden gegeven. Wel is de integriteit van SNSPF door de handelwijze van de verdachten ernstig geschaad en ontstond er een risico op belangenverstrengeling. Daar hadden de verwachten zich zeer bewust van moeten zijn als medewerkers van een professionele organisatie in de bankwereld.

De drie belangrijkste verdachten benaderden verschillende personen om werk te doen voor SNS PF. Daarbij werd de afspraak gemaakt dat de verdachten een deel zouden ontvangen van het uurtarief dat de via hun eigen ondernemingen ingehuurde personen van SNS PF betaald kregen. De verdachten maakten valse facturen op met als omschrijving ‘advies’ of ‘advieswerkzaamheden’. Enkele medeverdachten kregen zelf ook een vergoeding voor de introductie van nieuwe medewerkers bij SNS PF. De ontvangen geldbedragen werden door de ingehuurde personen witgewassen door in hun administratie de bedragen als legale inkomsten in te boeken.

Van medio 2010 tot in 2012 zou in totaal 2,3 miljoen euro aan steekpenningen zijn betaald terwijl SNSPF  in zwaar weer verkeerde. De vastgoedfinancier werd in februari 2013 genationaliseerd.

Reageer op dit artikel