nieuws

‘Amersfoort heeft eigen Chipshol-affaire’

Geen categorie

Bouwer en projectontwikkelaar Hans Vahstal ligt al dertig jaar overhoop met de gemeente Amersfoort. Over deze strijd verschijnt op 11 mei een boek, Vahstal versus Amersfoort.

Vahstal had volgens auteur Miro Lucassen in de jaren zeventig en tachtig een goede neus bij het verwerven van gronden. Het bedrijf bemachtigde cruciale posities op plekken waar groeistad Amersfoort huizen wilde bouwen en het centrum wilde vernieuwen. De gemeente zou hebben verhinderd dat Vahstal projecten op zijn gronden zou uitvoeren.

Dat leidde tot diverse patstellingen, slepende rechtszaken en intensieve bemiddelingspogingen. In Vahstal versus Amersfoort reconstrueert journalist Lucassen hoe de schermutselingen ontstonden en verliepen. Hij achterhaalde nooit eerder geopenbaarde documenten en sprak met vele tientallen betrokkenen. De affaire is volgens hem te vergelijken met de Chipshol-affaire, waarbij de familie Poot aantoonbaar decennialang is tegengewerkt door alle betrokken overheden en Schiphol.

Reageer op dit artikel