nieuws

‘Amazon koopt grond voor distributiecentra’

Geen categorie

Na Alibaba komt ook Amazon naar Nederland. Het Amerikaanse online platform zou grond aankopen voor distributiecentra. Dat is slecht nieuws voor de Nederlandse detailhandel.

Dat zegt Wijnand Jongen, directeur van brancheorganisatie Thuiswinkel.org, tegen NRC Handelsblad. Al jaren wordt de komst van Amazon naar Nederland voorspeld, maar tot op heden heeft Amazon nog geen naam voor een Nederlandse website vastgelegd. De verhalen over een Nederlandse entree nemen volgens Jongen echter steeds serieuzere vormen aan. Hij hoort in de markt dat Amazon mensen aan het werven is en grond koopt om distributiecentra op te bouwen.

Omgerekend in beurswaarde (330 miljard dollar) is Amazon de grootste internetretailer ter wereld. De omzet van Amazon bedroeg in 2015 107 miljard dollar, de nettowinst kwam uit op bijna 600 miljoen dollar. Als Amazon en Alibaba zich op de Nederlandse consument storten, heeft dat volgens Jongen grote gevolgen voor de hele detailhandel. Niet alleen voor fysieke retailers maar ook pure players als Bol.com, Wehkamp en Coolblue zullen omzet verliezen. Hij vreest voor een Zalando-effect: terwijl de Duitse online schoenenwebsite zijn marktaandeel in Nederland vergrootte, vielen afgelopen twee jaar honderden fysieke schoenenwinkels om.  

Reageer op dit artikel