nieuws

Acht nominaties voor NRP Gulden Feniks

Geen categorie

De jury van de NRP Gulden Feniks heeft dit jaar uit 83 inzendingen acht projecten genomineerd voor de NRP Gulden Feniksprijzen. De prijswinnaars worden op 22 juni in Amsterdam bekendgemaakt.

In zowel de categorie Renovatie als Transformatie zijn nog drie projecten in de race. In de categorie Gebiedstransformatie zijn twee projecten genomineerd. De categorie Gebiedstransformatie telde dit jaar 8 inzendingen. Hieruit zijn Meyster’s Buiten (Utrecht) en Fort bij Vechten (Bunnik) genomineerd. Over deze inzendingen zegt de jury: ‘De aantrekkelijke architectuur en het uitstekende programma maken dat Meyster’s Buiten waardering verdient.’ Met Fort bij Vechten is een verborgen erfgoed-parel weer tot leven gewekt. Een project met veel potentie.’

In de categorie Transformatie kwamen dit jaar 33 inzendingen binnen. De genomineerden zijn Gemeentehuis Zevenaar (Zevenaar), de Timmerfabriek (Schiedam) en Post 120 (Dordrecht). De jury zegt hierover: ‘De transformatie van de gebouwen van de voormalige tabaksfabriek tot het nieuwe  gemeentehuis van Zevenaar is een moedige en originele herbestemming, waarmee de gemeente de monumentale panden voor de gemeenschap heeft behouden.’

‘De Timmerfabriek in Schiedam is een voorbeeld van sublieme renovatie van een wederopbouwmonument, waarbij een betrokken ondernemer een architect heeft gevonden met dezelfde passie.’ ‘Post 120 is van een verguisde dissonant een geliefde plek in Dordrecht geworden. Met een briljante ingreep in de gevel heeft de voormalige betonkolos een open uitstraling gekregen.’

In de categorie Renovatie ontving NRP Gulden Feniks dit jaar de meeste inzendingen: 42 in totaal. Uit een gevarieerd aanbod nomineerde de jury de projecten Bouw van Jou (Deventer), Circulaire huisvesting Alliander (Duiven) en Building 026 (Arnhem). ‘In het project Bouw van jou is er een perfecte verdeling geweest tussen regie van het blok en wat je kunt overlaten aan bewoners. Een heel spannend project.’

‘De transformatie van een oud bedrijventerrein tot de Circulaire huisvesting Alliander is spectaculair. Een showcase voor duurzaam transformeren.’ ‘Building 026 in Arnhem is een moedig project en belangrijk voor de stad. Het transformeren van een bibliotheek tot hoogwaardige kantoorruimte vraagt in het huidige klimaat om lef.’

Reageer op dit artikel