nieuws

Woningcorporaties halveren huurverhoging

Geen categorie

Woningcorporaties verhogen de huurprijzen per 1 juli met gemiddeld 1 procent. Veel corporaties hebben de huurprijzen van een deel van hun woningbezit zelfs verlaagd.

Dat blijkt uit een enquête van corporatiekoepel Aedes onder de helft (180) van alle woningcorporaties. De beperkte stijging is in lijn met het sociaal huurakkoord, waarin Aedes en de Woonbond afspraken sociale huurwoningen betaalbaar te houden.Voor huishoudens met een inkomen onder de sociale huurwoninggrens (34.678 euro) is de huurprijsstijging met gemiddeld 0,7 procent nog lager. Dit is veel lager dan de huurverhoging voor deze groep in 2015 en 2014 van respectievelijk 1,8 en 3,6 procent. Gemiddeld bedroeg de huurprijsstijging in 2015 en 2014 2,2 en 3,9 procent.

‘We voegen de daad nu bij het woord’, aldus Aedes-voorzitter Marc Calon. Huishoudens die meer verdienen dan 34.678 euro kunnen meer huurverhoging krijgen. Van de corporaties ziet 40 procent echter af van deze in 2013 ingevoerde inkomensafhankelijke huurverhoging. De invoering van passend toewijzen heeft bij 93 procent van de corporaties geleid tot wijzigingen in het toewijzingsbeleid, blijkt uit de enquête.

Corporaties mogen aan 95 procent van de huishoudens met een inkomen onder de huurtoeslaggrens sinds 1 januari alleen nog een woning toewijzen met een huur op of onder de aftoppingsgrenzen voor de huurtoeslag. Deze bedraagt 586,68 of 628,76 euro per maand, afhankelijk van de grootte van het huishouden. Bijna 60 procent van de corporaties heeft de huurprijs van sommige woningen verlaagd om te kunnen voldoen aan deze zogeheten passendheidsnorm. De aftoppingsgrens is voor veel huishoudens veel beter betaalbaar dan de liberalisatiegrens van 711 euro. 

Reageer op dit artikel