nieuws

‘Verschil in dynamiek op beleggings- en gebruikersmarkt blijft opvallend’

Geen categorie

Makelaarskantoor DTZ Zadelhoff beheerst al jaren de top van de Nederlandse kantorenmarkt. Jeroen de Bruijn, voorzitter dagelijks bestuur van DTZ Zadelhoff, kijkt terug op 2015 en vooruit.

‘Natuurlijk wil je elke dag het beste uit jezelf halen. Dat je daarmee de grootste blijft, is een resultaat van die inspanningen. Door onze schaalgrootte hebben we specialisten op nagenoeg alle vastgoeddisciplines. Kwaliteit van dienstverlening wordt steeds minder vaak bepaald door kwaliteiten van het individu, maar van het team. Hoe ik dan toch die terugval met 9 procent ten opzichte van 2014 in metrages verklaar? Procentuele verschillen in deze orde van grootte zijn vaak gebaseerd op één of enkele grotere transacties, een effect dat overigens nog groter wordt naarmate de totale metrage afneemt. Het kan ook met de opzet van het onderzoek te maken hebben. Onze eigen berekeningen over het kantorensegment geven iets anders aan – plus 12 procent. Aangezien de totale kantooropname in 2015 in Nederland met circa 13 procent is toegenomen ten opzichte van 2014, lijkt dat een logisch getal.

 

De aankoop van de Delta Lloyd-portefeuille of de aanhuren voor de Nationale Politie zijn opvallende transacties in 2015. Je ziet ook de opkomst van Rotterdam terug in de cijfers. Het kantoor daar heeft een fantastisch jaar achter de rug. Grote rol hierin speelt de transactie van de Nationale Politie van 16.000 m2. Daarnaast waren er ook de transacties met Nidera – 4.500 m2 in De Rotterdam – en Mediamarkt. Feit is dat de kantorenmarkt van Rotterdam een fantastisch 2015 in termen van marktdynamiek achter de rug heeft.

 

Hoe ik naar het lopende jaar kijk? Het verschil in dynamiek op de beleggingsmarkt en de gebruikersmarkt blijft opvallend. In het eerste kwartaal van 2016 kwam het investeringsvolume met 1,9 miljard euro 26 procent hoger uit dan in dezelfde periode in 2015. Tegelijkertijd blijft de kantooropname juist wat achter. Beleggers maken zich zorgen over de beschikbaarheid van voldoende beleggingsaanbod, terwijl de leegstand op de gebruikersmarkten nog altijd hoog is. Kantoorconcepten die kantoorgebruikers flexibiliteit bieden in kantoorruimte en contractvormen blijven het wel goed doen. De samenwerkingsovereenkomst met NSI, die tot doel heeft het HNK-netwerk uit te breiden, is hier een voorbeeld van. Overigens komen de beleggers- en de gebruikerskant in deze opdracht juist samen. Het doel is ook nieuwe locaties te verwerven waarin het HNK-concept gebruikers een flexibele werkomgeving zal verschaffen.’

 

Over de auteur

Eduard Voorn is freelance journalist 

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van mei 2016 

Reageer op dit artikel