nieuws

Utrecht en Amsterdam vormen ‘stadsstaat’

Geen categorie

‘Nederland wordt een land van verschillende snelheden. De knooppunten Utrecht en Amsterdam gaan samen een metropool vormen die op wereldniveau concurrerend wordt. Maar provinciale steden en ook Den Haag worden zorgenkinderen in verschillende opzichten.’

Dit zei Pieter Tordoir, hoogleraar economische geografie aan de Universiteit van Amsterdam, op de Dag van de Projectontwikkeling van belangenvereniging Neprom. Tordoir baseert zich op eigen onderzoeksresultaten. ‘De zogeheten netwerkstedelingen; jonge welvarende hoogopgeleide kenniswerkers willen wonen in een netwerk van steden die onderling zeer goed verbonden zijn. Vooral het openbaar vervoer gaat daarbij een steeds grotere rol spelen. De netwerkstedeling woont het liefst in een OV-knooppunt. Vandaar dat Utrecht steeds gewilder wordt door deze groep om in te wonen.

De kennisintensieve wereld trekt naar centra van grote steden die samen groeien tot een grote metropool; een soort stadstaat. Den Haag als regeringsstad dreigt daarbij een beetje buiten de boot te vallen. Vastgoed blijft daar relatief goedkoop omdat de stad een beetje grijs wordt. Het aantal ambtenaren dat er werkt vanwege de regering is krimpende en er zit relatief weinig kenniseconomie. Het is een stad aan het water met de rug naar de economie.’ Daar tegenover staat dat de Haagse bevolking met jaarlijks 5.000 personen groeit, de woningprijzen in 2015 met 8 procent stegen en de stad bij woning- en winkelbeleggers steevast in de top 3 staat.

Echte zorgenkindjes zijn volgens Tordoir bepaalde middelgrote steden. ‘Steden als Emmen, Enschede, Tilburg en Den Helder worden centra waar minder mensen wonen en de mensen die er zijn, hebben doorgaans minder te besteden. Informatiegerichte bedrijven trekken er weg en gaan naar de knooppunten. We moeten ons met zijn allen afvragen of dat een ontwikkeling is die we willen. Dat moet de politiek ook beseffen en ik kan me voorstellen dat deze ontwikkeling een rol gaat spelen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer volgend jaar.’

Volgens Tordoir blijft de klassieke familie Doorsnee in de forensensteden georiënteerd op het eigen stadsgewest. Maar zij leven steeds meer in een andere wereld dan die jonge hoog opgeleide tweeverdieners. Een parallelle trend die Tordoir ontdekte is dat mensen zich toch ook weer klassiek gaan gedragen als ze kinderen krijgen. ‘Dan willen ze een huis met een tuin. Maar zodra de kinderen het huis uit zijn, wil 95 procent toch het liefst weer naar de stad.’

De bevolking en economie in de plattelandsgebieden staan weer vrij los van het stedelijke verhaal, vervolgt de hoogleraar. ‘De verschillende bevolkingsgroepen ontwikkelen zich zo steeds meer in verschillende snelheden en de onderlinge contacten tussen de groepen onderling worden beperkter. Zo ontstaat een land van verschillende snelheden en tweedeling. Als daar geen beleid op gemaakt wordt, zal die tweedeling steeds groter worden.’

Reageer op dit artikel