nieuws

Unibail-Rodamco geeft Hamburg HafenCity schwung

Geen categorie

Na een dip vanwege de financiële crisis en rumoer over kostenoverschrijdingen maakt Hamburg HafenCity weer vaart. Begin 2017 start Unibail-Rodamco de bouw van het zuidelijk deel van het centrumgebied Überseequartier.

Met 157 hectare is Hamburg HafenCity het grootste binnenstedelijke herontwikkelingsproject van Europa. Gigantisch zijn trouwens ook de kostenoverschrijdingen. Op 11 en 12 januari 2017 staat de feestelijke opening gepland van concertgebouw Elbphilharmonie, het nieuwe boegbeeld van deze maritieme wereldstad. Kosten: 789 miljoen euro! Drie keer zoveel als de 241 miljoen euro die in 2007 was geraamd, bij oplevering in 2010 wel te verstaan.

Het zuidelijke deel van Überseequartier ligt door alle beslommeringen bij de Nederlandse financiële instellingen al vele jaren braak. ‘Maar daar komt nu echt  snel verandering’, weet Bühler, die zeer te spreken is over de ‘soepele samenwerking’ en ‘voortvarendheid’ waarmee Unibail-Rodamco te werk gaat. Eind 2014 bereikte het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf namelijk overeenstemming met de stad over de voortzetting van het vastgelopen project. Het grootste beursgenoteerde vastgoedbedrijf van Europa pompt uit eigen zak maar liefst 860 miljoen euro in de ontwikkeling van 260.000 m2 vloeroppervlak in het zuidelijke centrumgebied.

Achter de schermen is de afgelopen anderhalf jaar veel werk verricht, verzekert woordvoerster Susanne Bühler van Hamburg HafenCity. Zo is vorig jaar grondig naar de plannen gekeken en dat heeft  geresulteerd in ‘flinke optimaliseringen’ en de inzet van nieuwe toparchitecten, waaronder  Christian de Portzamparc. ‘De hoeveelheid kantoorruimte is teruggebracht, het aantal woningen uitgebreid tot ruim 600 en het winkelgebied is efficiënter ingedeeld, waardoor ruimte ontstaat voor één of twee heel grote ankerhuurders’, vat Bühler de ingrepen handzaam samen. Ook is de cruisseterminal veel beter geïntegreerd met de rest van het gebied

Een uitgebreid artikel over Hamburg HafenCity staat in het aprilnummer van Vastgoedmarkt, dat donderdag 21 april verschijnt. 

 

Reageer op dit artikel