nieuws

Retailers verkopen fors meer in winkelcentra Klépierre

Geen categorie

Klépierre heeft in het eerste kwartaal een brutohuuropbrengst van 296 miljoen euro behaald, vanwege de verkoop van winkelcentra even veel als in dezelfde periode vorig jaar. De identieke winkelverkopen stegen 2,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015.

Retailers verkopen fors meer in winkelcentra Klépierre

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het Franse vastgoedfonds. De totale omzet kwam uit op 322,8 miljoen euro tegen 320,1 miljoen euro een jaar eerder. Uit de winkelcentra-portefeuille van Klépierre vloeiden de meest huurpenningen; in het eerste kwartaal 288,1 miljoen euro tegen 287,4 miljoen euro. Deze huuropbrengst werd negatief beïnvloed door de verkoop eind juni 2015 van negen Nederlandse winkelcentra voor 730 miljoen euro aan Wereldhave.

Als gevolg hiervan namen de brutohuuropbrengsten uit de Nederlandse Klépierre-portefeuille met 42,5 procent af. In het eerste kwartaal leidde dat tot 12,9 miljoen euro minder huurinkomsten. Dit effect werd deels gecompenseerd door nieuwe winkelaankopen in Spanje (Plenilunio) en Noorwegen (Oslo City). Vooral daardoor boekte Klépierre een 26,6 procent hogere huuropbrengst van 28,4 miljoen euro op het Iberisch schiereiland. De meeste huurinkomsten haalde het fonds uit Frankrijk (97,9 miljoen euro), fractioneel meer dan de 97,4 miljoen euro dan een jaar eerder.

Ook in Italië, in omvang de tweede markt van Klépierre, waren de huurpenningen met 50,1 miljoen euro iets hoger dan vorig jaar (49,2 miljoen euro). Het in Parijs genoteerde fonds heeft dan ook een goed kwartaal achter de rug. Retailers in de Klépierre-winkelcentra verkochten gemiddeld 2,9 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2015. Doordat dit jaar veel winkelcentra dicht waren tijdens Pasen, had dit percentage nog hoger kunnen zijn. In thuismarkt Frankrijk verkochten Klépierre-retailers 1,1 procent meer. Elders namen de identieke winkelverkopen veel harder toe met 6,6 procent in Midden- en Oost-Europa en Turkije, 4,4 procent in Italië, 3,8 procent in Iberië en 3,1 procent in Scandinavië.

In Nederland delen de meeste retailers (nog) geen omzetcijfers met hun huurbaas. De eerste drie maanden heeft het fonds 39 miljoen euro geïnvesteerd, voornamelijk in projecten Hoog Catharijne, Val d’Europe en Prado. Klepierre bevestigde verder de outlook voor heel het boekjaar en voorziet een netto cashflow per aandeel variërend van 2,23 tot 2,25 euro. Het Franse fonds heeft een (winkel)vastgoedportfolio van ruim 22 miljard euro. Grootste aandeelhouders zijn Simon Property Group (20,3 procent) en de Nederlandse pensioenuitvoerder APG (13,1 procent).

Reageer op dit artikel