nieuws

Reactie Wabe van Enk

Geen categorie

Wabe van Enk, oprichter en hoofdredacteur van PropertyNL, in een reactie op het artikel van Ruud de Wit in Vastgoedmarkt – eerder geplaatst op Vastgoedmarkt.nl – over het juridisch conflict tussen PropertyNL en RealNext.

Allereerst onderschrijf ik het belang van een goede, betrouwbare en complete database waar het gaat om vastgoeddata. Dat is vanaf het allereerste moment de belangrijkste doelstelling geweest achter de oprichting van PropertyNL. Dat er een geschil is ontstaan tussen PropertyNL en RealNext betreuren wij als geen ander. Maar wij schrijven dat vooral op het conto van RealNext en met name de persoon van de voorzitter van de raad van commissarissen, Annemarie Jorritsma. Er is een half jaar lang tevergeefs geprobeerd via mediation een oplossing te vinden voor het conflict. Het is PropertytNL  dat het kort geding is gestart, omdat RealNext nu probeert onder onze duiven te schieten. De inzet van het kort geding is een overtreding van de samenwerkingsovereenkomst tussen PropertyNL en RealNext waarop een boete staat in het contract van 500.000 euro.

Het door De Wit opgevoerde gesprek in april 1996 met JLL en DTZ herinner ik me niet. Ik heb dit ook aan Herman Jongeling gevraagd, toen directeur Ten Hagen Stam. Dirk Rompelman en ik hadden als hoofd- en adjunct hoofdredacteur overigens niets te zeggen over de aandelen van VGM die in handen waren van het beursgenoteerde Wolters Kluwer.

De suggestie dat DTZ, CBRE en C&W betrokken zijn geweest bij de oprichting van PropertyNL, laat staan geld hebben geïnvesteerd of een belang hebben gehad in de titel, is onjuist.

PropertyNL had vanaf de oprichting in 2001 een aanbodsysteem. Dit systeem is in 2003 samengegaan met Pathway, een initiatief van DTZ, JLL en CB Richard Ellis. De inkoopstichting en het initiatief van PropertyNL kreeg de naam RealNext (bedacht door de eerste directeur Pieter Jager). Er is geen bijdrage betaald. PropertyNL heeft het systeem voor eigen rekening en risico gemaakt. De drie founders van Pathway hebben voor het eerste jaar toegezegd om listings af te nemen voor een bedrag van 87.683 euro ex btw. Dit bedrag konden zij met opslag doorberekenen aan hun klanten. 

Ruud de Wit schrijft – op basis van het persbericht dat door RealNext is verspreid – dat RealNext over die kostbare samenwerking met PropertyNL al enige tijd uiterst ontevreden is. Het laatste contact dat directie/hoofdredactie PropertyNL met de Raad van Toezicht heeft gehad dateert van augustus 2013, dus bijna drie jaar geleden. Mevrouw Jorritsma heeft nooit een klacht bij mij ingediend, maar suggereert nu dat onze service kostbaar is en dat zij ontevreden is over de gedane investeringen. Maar de goedkeurende verklaring over deze investeringen dateert van april 2015 en komt wel van de hand van de directeur van RealNext, Berend van Hemel. Herman Jongeling kreeg in mei 2015 nog de nieuwe contracten. En dan volgt een maand later onverwacht een opzegging zonder reden.

In het persbericht van RealNext zegt Jorritsma dat PropertyNL een miljoen euro per jaar ontvangt van RealNext. Dit is pertinent onwaar. PropertyNL  krijgt net zoals Funda geld voor elke listing van de makelaar en dus geen geld van de stichting. Wij genereren juist geld voor de stichting.  Dit is dus gewoon een leugen van Jorritsma.

Ik ben het verder helemaal met De Wit eens, dat het nu zaak is dat alle relevante betrokken partijen snel om tafel gaan zitten om tot die goede vastgoeddata website en database te komen. Daar doen wij graag aan mee. Maar dat staat los van het door ons aangespannen kort geding tegen RealNext.

Wabe van Enk

Reageer op dit artikel