nieuws

Prijsopdrijving huurmarkt door verrekening bemiddelingskosten

Geen categorie

De forse stijging van de prijzen in de vrijehuursector is niet alleen het gevolg van de grote consumentenvraag. Doordat particuliere verhuurders de opgelegde bemiddelingskosten van de makelaar verrekenen in de huurprijs, is er sprake van prijsopdrijving.

Prijsopdrijving huurmarkt door verrekening bemiddelingskosten

Dat stelt Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius, in een toelichting op de huurprijscijfers in het eerste kwartaal. Ook het herstel op de koopmarkt heeft invloed op de huurmarkt. ‘Nu de markt voor koopwoningen weer is aangetrokken zijn er veel minder particulieren die woningen in de vrije sector verhuren bij een toenemende vraag. Dit leidt tot stijgende huurprijzen. Bovendien heeft een uitspraak van de Hoge Raad eind vorig jaar voor een extra prijsopdrijving gezorgd.’

Pararius verneemt van de makelaars die bij haar zijn aangesloten dat de huren niet alleen stijgen door marktwerking. Ook een uitspraak van de Hoge Raad eind vorig jaar zorgt ervoor dat de huurprijzen stijgen. Deze uitspraak verplicht makelaars om voor woningen uit hun eigen bestand bemiddelingskosten in rekening te brengen bij de verhuurder.

De Groot: ‘De uitspraak van de Hoge Raad heeft ertoe geleid dat verhuurders de bemiddelingskosten verrekenen in de maandhuur waardoor huurders met hogere maandlasten worden geconfronteerd. Op dit moment is in bepaalde gebieden de vraag naar huurwoningen in de vrije sector zo groot dat huurders niet anders kunnen dan de hogere huurprijzen te accepteren. Het is een verhuurdersmarkt en de mogelijkheid voor huurders om te onderhandelen zonder eigen makelaar is gering.’

De ACM en de Hoge Raad hebben getracht de consument beter te beschermen door bemiddelingskosten die een makelaar bij de huurder in rekening brengt voor woningen uit zijn eigen bestand niet langer te gedogen. Dat werkt volgens De Groot averechts. ‘Wij hebben met Pararius al in een vroeg stadium onze zorgen geuit bij de ACM omtrent de afschaffing van dit beleid wat naar onze mening zou leiden tot een averechts effect. Het verdwijnen van de keuzevrijheid van de makelaar over voor wie hij op treedt leidt tot eenzijdige bemiddeling in het nadeel van de huurder. Onze voorspelling lijkt nu uit te komen.’

Een huurder wordt weliswaar niet langer gedwongen om bemiddelingskosten te betalen als hij reageert op een woning die de makelaar aanbiedt. Maar volgens De Groot betaalt de huurder toch een prijs. ‘Een huurder realiseert zich niet dat, als hij reageert op een woning van een makelaar, de aanbiedende makelaar altijd tegen hem bemiddelt en niet voor hem. De verhuurder betaalt en dus bepaalt. Huurders worden geconfronteerd met ervaren verhuurders die worden bijgestaan door professionele makelaars. Dit leidt tot hogere huurprijzen en slechtere voorwaarden voor de huurder.’

Reageer op dit artikel