nieuws

Omzet fysieke detailhandel blijft groeien

Geen categorie

De omzet van de detailhandel zal dit jaar waarschijnlijk met 2,2 en in 2017 met 2 procent groeien. Woningwinkels kunnen dit jaar rekenen op een omzetgroei van 3 procent.

Dat schrijft het economisch bureau van ING in een publicatie. Met de verwachte plus in 2016 is dat het derde jaar op rij van ‘gematigde groei’ in de detailhandel. Vorig jaar was sprake van een gemiddelde omzetgroei van 1,5 procent. Door de grote concurrentie van met name webwinkels en de vele uitverkopen, blijven de prijzen wel onder druk staan. Zo zien de ING-economen de omzet van pure online retailers dit jaar met maar liefst 20 procent groeien.

Voor fysieke winkels in woninginrichting voorziet ING dit jaar met 3 procent de sterkste groei. Ook supermarkten en winkels in persoonlijke verzorging groeien met 2,5 procent harder dan gemiddeld. Alle winkelsegmenten zullen dit jaar groeien. Alleen voor de schoenenbranche verwacht ING een gelijkblijvende omzet. De vele winkelfaillissementen van dit jaar – van V&D, Macintosh Retail Group tot Perry Sport/Aktiesport – leiden tot een niet-gerealiseerde winkelomzet van 950 miljoen euro.

Deels zullen consumenten dit geld weer bij doorgestarte vestigingen en webshops uitgeven. ING schat dat dit een omzet van 400 miljoen euro betreft. De resterende 550 miljoen euro zal worden uitgegeven bij andere retailketens en webwinkels. De grootbank denkt dat consumenten vooral hun heil zullen zoeken bij Blokker, Hema, H&M, Action en MediaMarkt. Een aanzienlijk deel komt terecht bij populaire online-spelers als Bol.com en Coolblue.

Reageer op dit artikel