nieuws

NVM Business: Herstel op bedrijfsruimtemarkt

Geen categorie

De Nederlandse bedrijfsruimtemarkt heeft in 2015 een duidelijk herstel te zien gegeven. Er is fors meer geïnvesteerd in Nederlandse bedrijfsruimte, vooral door Angelsaksische partijen. Dit blijkt uit analyse van NVM Business.

In 2015 is voor circa 1,37 miljard euro in Nederlandse bedrijfsruimten belegd. Dat is 20 procent meer dan het jaar ervoor. Deze groei werd voornamelijk veroorzaakt doordat er meer nieuwbouw plaatsvond; het beleggingsvolume in dit segment is daardoor bijna verdubbeld.

Van het totale beleggingsvolume kwam 86 procent uit het buitenland. Evenals vorig jaar waren vooral Angelsaksische partijen actief op de bedrijfsruimtemarkt.

Ook het logistieke vastgoed profiteerde van het marktherstel. De opname van distributiecentra en grootschalige opslagruimten kwam in 2015 uit op 1,2 miljoen m2. Daarmee is ruim 20 procent meer vierkante meter logistiek vastgoed verkocht en verhuurd dan het jaar ervoor. De groei van de sector e-commerce is hier een belangrijke aanjager van.

Gemeten in objecten vanaf 100 m2 kwam de opname van bedrijfsruimten in totaal uit op 5,9 miljoen m2, tegen 4,3 miljoen m2 in 2014. Niet alleen werd er een groter oppervlakte opgenomen, ook het aantal transacties zat in de lift. Er vonden circa 12 procent meer transacties plaats dan in het voorgaande jaar.   

Ook aan de aanbodzijde was het herstel van de bedrijfsruimtemarkt zichtbaar. Eind 2015 stond in totaal circa 15,4 miljoen m2 aan bedrijfsruimte te koop of te huur, een daling van 1,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De daling van het aanbod deed zich voornamelijk voor in het logistieke segment. Eind 2015 stond er 2,5 miljoen m2 aan logistiek vastgoed in aanbod, 15 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Ondanks de afname van het aanbod is vastgoed dat langer dan drie jaar in aanbod is in 2015 verder gegroeid. Van het totale aantal bedrijfsruimten dat eind 2015 beschikbaar was, stond 20 procent meer dan drie jaar te koop of te huur. Daarvan werd 7 procent meer dan vijf jaar aangeboden. Het structurele aanbod bevindt zich vooral in de grootschalige, oudere bedrijfsruimten. Zowel huur- als koopobjecten stonden in 2015 gemiddeld iets langer in aanbod dan in 2014. 

De gemiddelde huurprijs voor bestaande en nieuwbouw bedrijfsruimte bleef stabiel in 2015. Ook de koopprijzen voor bedrijfsruimten bleven met een minimale daling van 1,3% ten opzichte van 2014 op niveau.

De verwachtingen voor 2016 zijn positief. NVM Business verwacht dat het aanbod van bedrijfsruimte verder zal afnemen. Ook zal onder invloed van de groei van de logistieke sector in met name Noord-Brabant de opname een verdere stijging te zien geven. Door de toenemende vraag naar bedrijfsruimte wordt verwacht dat de prijzen in 2016 een licht herstel zullen laten zien.  

 

 

Reageer op dit artikel