nieuws

Norges zoekt 14,5 miljard euro aan topvastgoed

Geen categorie

Dankzij hoge rendementen blijft Norges Bank Investment Management (NBIM) gecommitteerd aan zijn wens fors in vastgoed te investeren. Het Noorse staatsfonds wil eind dit jaar een vastgoedportefeuille van zo’n 37,5 miljard euro hebben tegen ruim 23 miljard nu.

Dat blijkt uit het half maart gepubliceerde rapport Performance and risk 2015 van NBIM. Medio 2014 verkondigde het Noorse staatsfonds binnen 2,5 jaar 5 procent van zijn totale beleggingsportefeuille in vastgoed te beleggen. Dat deze strategie goed uitpakt, blijkt uit het rapport van het grootste staatsfonds ter wereld.

In 2015 boekte NBIM een totaalrendement van 10 procent op zijn vastgoedbeleggingen tegen een gemiddeld jaarrendement van 2,7 procent. De afgelopen drie jaar bedroeg het rendement gemiddeld 10,73 procent per jaar, blijkt uit het rapport. In 2011, toen NBIM nog maar 0,3 procent in vastgoed had belegd, behaalde het fonds overigens een rendement van -4,3 procent. In 2012 kwam dat weer uit op een comfortabele 5,77 procent.

Per 29 maart bedroeg de waarde van het Noorse staatsfonds 7.142 miljard Noorse kronen, ofwel zo’n 753 miljard euro. Daarvan is nu ruim 3 procent belegd in vastgoed, in euro’s omgerekend 23,3 miljard euro. Om zoals gepland eind 2016 op 5 procent (37,65 miljard euro) uit te komen, moet NBIM dit jaar op basis van de huidige totale portefeuille nog voor 14,35 miljard euro aan aankopen doen. Norges Bank blijft direct topvastgoed kopen in steden als Londen, Parijs en New York. Nieuw is dat het staatsfonds ook wereldwijd op zoek is naar prime logistiek vastgoed.

Reageer op dit artikel