nieuws

Nog twee opties Binnenhof-renovatie binnen budget

Geen categorie

Voor de renovatie van het Binnenhof zijn nog drie varianten mogelijk. Twee daarvan vallen binnen het budget dat het kabinet eerder beschikbaar heeft gesteld.

Dat schrijft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede en de Eerste Kamer. In de variant die het kabinet eerder voorstelde krijgen de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken de hele renovatieperiode allemaal ergens anders tijdelijk onderdak. Het hele Binnenhof-complex is dan leeg, de renovatie duurt 5,5 jaar en kost maximaal 475 miljoen euro.

Ook is een variant mogelijk waarin eerst alle gebruikers vertrekken, maar de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken al na 2,7 jaar terugkeren na de renovatie van hun deel van het Binnenhof. Het renoveren van de gebouwen van de Tweede Kamer gaat daarna nog verder. Deze variant duurt in totaal bijna een jaar langer (6,4 jaar). De kosten zijn 7 miljoen hoger, dit moet worden opgevangen binnen het beschikbare budget.

In een derde variant blijft de Tweede Kamer eerst nog op het Binnenhof. De kant van de Eerste Kamer wordt eerst in drie jaar gerenoveerd. Daarna komen vier jaar lang de gebouwen van de Tweede Kamer aan de beurt. De renovatie duurt in totaal zeven jaar, de kosten zijn 525 miljoen euro. Tijdens de renovatie krijgen de Tweede en de Eerste Kamer tijdelijk onderdak in het gebouw waar nu nog het ministerie van Buitenlandse Zaken zit (Bezuidenhoutseweg).

De Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken kunnen terecht in het oude gebouw van de Hoge Raad (Lange Voorhout, Kazernestraat). Het kabinet stelt voor om Prinsjesdag tijdens de renovatie op het Binnenhof te houden. Dit jaar zal Blok ontwerpteams samenstellen. De echte renovatie kan in 2020 van start gaan. In 2018 kan het werk aan de tijdelijke huisvesting beginnen, zodat deze locaties op tijd gereed zijn.

Reageer op dit artikel