nieuws

Marathon rijgt steeds meer vastgoedparels aan elkaar

Geen categorie

Credit Suisse heeft zijn Maxima-portefeuille voor 372,38 miljoen euro verkocht aan Marathon Asset Management, blijkt uit onderzoek van Vastgoedmarkt. De Amerikaanse vermogensbeheerder legt daarmee de hand op prime kantoor- en winkelvastgoed in Amsterdam, Utrecht en Den Haag, op Schiphol-kantoren en onderwijs- en hotelvastgoed in Rotterdam en Utrecht.

Dit bedrag ligt dicht bij de boekwaarde van ongeveer 380 miljoen euro, die Credit Suisse-adviseur NL real estate begin april communiceerde. Marathon betaalde ook nog eens in totaal 22,11 miljoen euro aan overdrachtsbelasting. Op twee locaties heeft CS bovendien de erfpacht afgekocht voor in totaal 30,43 miljoen euro. NL real estate noemde MCAP Global Finance als koper. MCAP is de Britse dochter van het in New York gevestigde Marathon Asset Management.

Marathon, met 13 miljard dollar aan assets onder management, heeft naar schatting al voor enkele honderden miljoenen aan Nederlands commercieel vastgoed gekocht. Zo heeft het eind 2015 voor 74 miljoen euro een gemengde portefeuille van Bouwinvest gekocht. CBRE, die Marathon adviseerde bij de aankoop van de Maxima-portfolio, stelt dat er meer zullen volgen. ‘Ze zijn nog op zoek naar goed product, zowel single assets als portefeuilles’, aldus Erik Langens.

Het vastgoed dat Marathon AM van Credit Suisse kocht, is voornamelijk afkomstig uit vastgoedfonds CS Euroreal. De Britse Marathon-dochter heeft dit vastgoed in verschillende Bryant Park-fondsen geplaatst. Een van de prime assets is 5Keizers , een herontwikkeling in het Amsterdamse centrum met 15.000 m2 aan (kantoor)functies. Het complex aan de Keizersgracht en Wolvenstraat heeft CS Euroreal voor 67,32 miljoen euro gekocht, exclusief 4,04 miljoen euro overdrachtsbelasting.

Een andere topaankoop is FOZ Building aan Gustav Mahlerlaan 300-314. Dit Zuidas-kantoor met 12.700 m2 kantoorruimte en een commerciële plint kocht Marathon voor ruim 68 miljoen euro van CS Euroreal. De betaalde overdrachtsbelasting kwam uit op 4,08 miljoen euro. De Amerikaanse eigenaar heeft de 50-jarige erfpacht van de onderliggende grond voor 13,29 miljoen euro afgekocht. Credit Suisse heeft goede zaken gedaan. In augustus 2007 kocht de Zwitserse bank de ontwikkeling voor 57,5 miljoen euro van ontwikkelingsconsortium Mahler4.

Sijthoff-City in Den Haag mag ook als prime vastgoed worden beschouwd. Het complex met bijna 4.800 m2 retail en 6.300 m2 kantoorruimte aan de Grote Markstraat deed Credit Suisse voor 61,12 miljoen euro van de hand. Dat is exclusief 3,67 miljoen euro overdrachtsbelasting. In de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven acquireerde MCAP voor 35,1 miljoen euro een gebouw van bijna 16.000 m2, waarin de Hogeschool van Rotterdam is gevestigd. Bij de aankoop van Rochussenstraat 198-210 hoort ook een parkeergarage met 336 plaatsen. Voor 46,24 miljoen euro kocht MCAP het 16.000 m2 grote kantoor aan Orteliuslaan 750 op Utrecht Papendorp. De totale overdrachtsbelasting op deze twee aankopen uit het CS Euroreal-fonds kwam uit op 4,88 miljoen euro.

Marathon heeft ook Schiphol-vastgoed uit het CS Euroreal-fonds gekocht. Zo heeft het kantoren Pegasus en Beechavenue met parkeerplaatsen op Schiphol-Rijk voor 20,15 miljoen euro overgenomen, exclusief 1,21 miljoen euro overdrachtsbelasting. Deze objecten bevinden zich aan Boeingavenue en Kruisweg in Haarlemmermeer. Voor de grondpositie Folkstoneweg 182 heeft Marathon 14,5 miljoen euro op tafel gelegd, exclusief 870.000 euro overdrachtsbelasting. Het perceel grond van 16.500 m2 is in eigendom van Schiphol Real Estate. Afkoop van vijftig jaar erfpacht kostte Bryant Park nog eens 17,136 miljoen euro.

Het meest uitdagende object uit het CS Euroreal-fonds is Hermes City Plaza in het Rotterdamse centrum. MCAP heeft dit leegstaande winkel- en kantoorcomplex aan Sint Luciastaat 16-24 en Stadhuisplein 16-24 voor 6,15 miljoen euro gekocht, exclusief 369.000 euro omzetbelasting. Het complex moet worden herbestemd naar een hotspot.

De objecten uit vastgoedfonds CS Property Dynamic vallen in het segment core en add value.  Meander in Arnhem is voor 8,23 miljoen euro in een Bryant Park-fonds geplaatst, exclusief ongeveer 254.400 euro overdrachtsbelasting. Het kantoorgebouw van 15.200 m2 bvo aan Meander 825 beschikt ook over ruim 200 parkeerplaatsen. Dat geldt ook voor kantoren, bedrijfsruimte en hotel aan Van Deventerlaan en Ptolemaeuslaan op het Utrechtse kantorenpark Papendorp. MCAP kocht dit vastgoed voor 21,426 miljoen euro, exclusief bijna 1,29 miljoen euro overdrachtsbelasting.

Het vastgoed aan de Van Deventerlaan nam MCAP voor slechts 11,2 miljoen euro over. Daarvoor werd het eigenaar van een ruim 4.000 m2 groot Holiday Inn Express-hotel (Van Deventerlaan 10 en 10A), een gebouw met 2.720 m2 kantoor- en bedrijfsruimte (Van Deventerlaan 20) en een gebouw met 2.633 m2 kantoor- en bedrijfsruimte (20A). Aan Ptolemaeuslaan 40 kocht MCAP bijna 1.900 m2 kantoorruimte voor 4,125 miljoen euro. Aan dezelfde laan op nummer 70 kocht de belegger nog eens 2.867 m2 kantoor- en bedrijfsruimte voor 6,1 miljoen euro. Tot slot verwierf de Britse Marathon-tak voor 24,135 miljoen euro het kantoor aan Dillenburgstraat 25 in Eindhoven, exclusief bijna 1,45 miljoen euro overdrachtsbelasting.

Dit artikel is gepubliceerd in de Vastgoedmarkt-editie van april 2016. 

Reageer op dit artikel