nieuws

Lesley Bamberger: altijd een perfectionist

Geen categorie

Winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam Buitenveldert is vernieuwd. Op 8 april werd het geopend door burgemeester Eberhard van der Laan. Het Gelderlandplein is eigendom van de Kroonenberg Groep. Directeur daarvan is Lesley Bamberger. Vastgoedmarkt kiest hem als Vastgoedpersoon van de maand april 2016.

Lesley Bamberger (1965) is de kleinzoon van de oprichter van de Kroonenberg Groep, Jaap Kroonenberg. Na zijn studie liep hij stage bij Richard Ellis (later CBRE) en vervolgens Jones Lang. In 1986 trad hij in dienst van de Kroonenberg Groep, waar hij in 1996 directeur werd. Spraakmakende projecten in de jaren daarna zijn The Bank op het Rembrandtplein en de Kalvertoren in de Kalverstraat.

Ria Wijnberger, ex-collega van Vastgoedmarkt, herinnert zich een voorval van jaren geleden gedurende een excursie van de Nederlandse Raad Winkelcentra naar winkelcentrum Hilvertshof in Hilversum. ‘Tijdens de rondleiding zei Lesley tegen mij: Gisteravond ben ik hier nog even naar toe gereden om te kijken of het trappenhuis wel schoon was. Ik vond dat heel bijzonder. Niet alleen een perfectionist bij The Bank en het appartementencomplex Huys in New York, maar ook bij zoiets.’ 

In 1968 werd het winkelcentrum Gelderlandplein geopend door de Amsterdamse burgemeester Ivo Samkalden. In 1997 vond een grote verbouwing plaats waarbij de binnengalerijen overdekt werden.

In 2007 werd Kroonenberg Groep eigenaar van het centrum. Verkoper was het Philips Pensioenfonds. De jaren daarop vonden verbouwingen en uitbreidingen plaats. Winkels werden aangevuld met horeca en een hotel.

Dankzij een uitbreiding van 7.000 m2 heeft het Gelderlandplein nu een oppervlakte van 27.200 m2 in totaal. Nieuw zijn winkels van Mango, IKKS, Marqt, Sissy Boy, Bever, Costes, Nespresso, Mango, Bever, Marqt, Siebel en McGregor. De horeca in het winkelcentrum is uitgebreid met Le Pain Quotidien, Takumi – Lobster & Burger, Tanuki en Saigon.

In 2013 was Bamberger winnaar van de Vastgoedmarkt Award 2012/2013. Vastgoedmarkt in 2013: ‘De redactie prijst de vaste koers van Bamberger, nooit van zijn stuk gebracht door de vastgoedgekte in de vette jaren én vastgoedmalaise in de huidige magere jaren. Zijn conservatisme, zowel op het gebied van financiering, projecten en type vastgoed, paart hij aan gedurfd ondernemerschap. Met deze combinatie van eigenschappen wist hij sinds zijn aantreden in 1996 een crisisbestendige vastgoedportefeuille van 800 miljoen gulden uit te bouwen tot een slordige 2 miljard euro. Voorlopige kroon op zijn werk is The Bank, de internationaal geroemde herontwikkeling van het voormalige ABN-Amro-hoofdkantoor in hartje Amsterdam. Zijn rotsvaste geloof in de locatie en de kwaliteit van het gebouw The Bank bleek meer dan gerechtvaardigd; ook in crisistijd slaagde hij erin de 25.000 m2 kantoorruimte en 7.000 m2 winkelruimte en voorzieningen te verhuren.’

Ria Wijberger hoorde laatst de oprichter van Vastgoedmarkt, Dirk Rompelman, over de renovatie/verbouwing van het Gelderlandplein. ‘Hij en zijn vrouw doen daar wekelijks boodschappen en zijn vol lof over het feit dat zij nauwelijks hinder hebben ondervonden van deze metamorfose. Het moge duidelijk zijn dat voor Lesley elk detail belangrijk is. Voor mij is hij a very charming Mr. Perfect.’ 

Reageer op dit artikel