nieuws

Leegstand maatschappelijk vastgoed 14 procent

Geen categorie

Op 1 januari 2014 stonden veertien op de honderd maatschappelijke vastgoedobjecten leeg. Dit schrijft het CBS op basis van verkennend onderzoek. Die leegstand op een voorraad van zo’n 80 miljoen vierkante meter zal volgens analisten zeker verdubbelen.

De leegstand van maatschappelijk vastgoed was hoger dan die van woningen, maar lager dan die van kantoren en industriële objecten. Leegstand onder maatschappelijk vastgoed doet zich met name voor bij objecten met een gezondheidsfunctie. Van deze objecten, waaronder ziekenhuizen en praktijkruimten, stond 18 procent leeg. Bij sportfaciliteiten (bijvoorbeeld zwembaden en sporthallen) was dit 16 procent.

Ook meer dan één op de tien bijeenkomstencentra (kerken, congrescentra) en onderwijsinstellingen (scholen en universiteiten) was volgens de officiële registraties niet in gebruik. Per 1 januari 2014 telde Nederland ruim 108.000 vastgoedobjecten met een maatschappelijke functie; dit is 1,4 procent van de totale vastgoedvoorraad. Naar verhouding waren in Limburg en Drenthe de meeste van deze openbare voorzieningen buiten gebruik. Begin 2014 stond 18 procent van het maatschappelijk vastgoed in Limburg leeg. In Drenthe was dit 17 procent. In Limburg ging het vooral om bijeenkomstencentra, in Drenthe om gezondheidsinstellingen.

In Flevoland, Friesland en Zeeland was de administratieve leegstand onder vastgoed met een maatschappelijke functie het laagst (12 procent). In deze provincies waren het bijeenkomstencentra en onderwijsinstellingen die minder vaak stonden dan in andere delen van het land. Het CBS noemt verder geen cijfers. Bouwstenen voor Sociaal en het ministerie van Binnenlandse Zaken schreven in december 2013 dat de leegstand veel hoger zal oplopen. In de periode 2020-2030 zal naar verwachting van de huidige voorraad van ongeveer 80 miljoen vierkante meter zeker 20 tot in het slechtste geval 40 miljoen vierkante meter vastgoed zijn maatschappelijke functie verliezen.

Reageer op dit artikel