nieuws

KPN verplaatst hoofdkantoor van Den Haag naar Rotterdam

Geen categorie

KPN verplaatst eind 2016 zijn hoofdkantoor van Den Haag naar Rotterdam. In 2009 huurde KPN nog het gehele gebouwencomplex van 77.000 m2 aan het Maanplein. Nu blijft daar nog 21.000 m2 van over.

Dat blijkt uit een persbericht van KPN en onderzoek van Vastgoedmarkt Research. De helft van de 4.000 werknemers aan het Haagse Maanplein verhuist naar KPN-kantoren in Rotterdam, Amersfoort, Amsterdam, Zoetermeer en Houten. ‘Deze hubs zorgen voor een goede bezetting en verdeling van medewerkers en zullen moderne voorzieningen bieden met flexibele werk- en ontmoetingsplekken. In deze context zal de primaire locatie van de raad van bestuur de KPN Toren in Rotterdam worden’, aldus KPN.

In 2009 huurde KPN nog 77.000 m2 aan het Maanplein in een complex met twaalf gebouwen. Najaar 2009 stootte KPN al 22.000 m2 af en sloot een tienjarig contract af voor de resterende 55.000 m2 kantoorruimte. Eind 2015 heeft KPN het contract opengebroken en een nieuwe huurovereenkomst gesloten voor nog maar 21.000 m2 in het complex. KPN gaf geen gehoor aan een verzoek om commentaar.

De twaalf kantoren, tussen 1998 en 2000 opgeleverd, waren voor KPN ontwikkeld. Eigenaar was Degi Europa, onderdeel van Aberdeen Property Investors. In 1997 kocht Degi de kantoorontwikkeling voor ruim 165 miljoen euro, destijds een recordbedrag. Degi ging door de krediet- en vastgoedcrisis kopje onder. Commerzbank wikkelde het fonds als depotbank af. In september 2013 ging het eigendom van KPN Maanplein officieel over naar Commerzbank.

De in 2000 opgeleverde KPN Tower ligt aan het Wilhelminaplein op de Kop van Zuid. In een persbericht zegt KPN zijn kantoorruimte in de Randstad verder ‘in lijn te brengen met de vernieuwing in het bedrijf’. ‘De organisatie heeft door technologische veranderingen, nieuwe communicatiemiddelen en nieuwe vormen van (samen)werken minder behoefte aan vierkante meters kantoorruimte.’

In totaal gaan 600 tot 800 werkplekken van Den Haag naar Rotterdam.  De zestien jaar oude KPN-toren naar ontwerp van Renzo Piano was een van de eerste gebouwen op de Wilhelminapier. Het kantoor dat nu nog kampt met leegstand wordt gerenoveerd. Op de begane grond en eerste verdieping komen horeca, winkelruimte en een experience center. 

Cfo Jan Kees de Jager, binnen de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor huisvesting, zegt over het besluit: ‘We werken steeds flexibeler samen, op wisselende locaties en in wisselende teams. Daarnaast lopen er een aantal huurcontracten af en hebben we vierkante meters over. Hier passen we nu onze huisvesting op aan en bovendien doen we dat tegen lagere kosten.’ De verhuisbewegingen vinden in de loop van 2016 en 2017 plaats.

Reageer op dit artikel