nieuws

Huurprijzen Amsterdam 11,5 procent in de lift

Geen categorie

In het eerste kwartaal zijn de prijzen in de vrijehuursector in Nederland gestegen met 6,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015. Amsterdam was wederom koploper met een huurprijsstijging van 11,5 procent.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Pararius. De gemiddelde huurprijs steeg in een jaar tijd van 12,61 tot 13,38 euro per m2 per maand. Met uitzondering van Tilburg, stegen in de zes grootste steden van Nederland de huurprijzen in het eerste kwartaal van 2016 ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015. Van hoog naar laag bedroeg de prijsstijging: Utrecht  +8,2 procent, Rotterdam +7,8 procent, Den Haag  +6 procent, Eindhoven +4,9 procent en Tilburg –3,6 procent.

In de hoofdstad liggen de huurprijzen gemiddeld 50 procent hoger dan de huurprijzen in de vijf andere grote steden. Nog nooit eerder waren de huurprijzen in Amsterdam zo hoog. Net als op de koopmarkt zijn er grote verschillen per regio op het gebied van huurprijzen. De huurprijzen in de Randstad zijn verreweg het hoogst. Noord Holland waar Amsterdam een groot deel voor haar rekening neemt voert de ranglijst aan met 19,20 euro per m2 per maand. Drenthe is momenteel de goedkoopste provincie om een woning in de vrije sector te huren met 7,60 euro per m2 per maand.

De gemiddelde huurprijs van Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland ligt hoger dan in de andere provincies in Nederland. Zonder deze drie provincies zou de huurprijs in Nederland uitkomen op een lager gemiddelde van 9,43 euro per m2 per maand. Dit houdt in dat men buiten de Randstad voor een woning van 100 m2 in de vrije sector gemiddeld ongeveer 943 euro per maand aan huur betaalt. De afgelopen kwartalen nam het huuraanbod in de vrije sector licht toe.

De afgelopen kwartalen nam het huuraanbod in de vrije sector licht toe. De bij Pararius aangesloten makelaars hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 10.123 woningen te huur aangemeld, waar zij er 9.852 hebben verhuurd en van de website hebben afgemeld. De eerste effecten van de toenemende woningproductie en beleggingsactiviteiten in de vrije sector worden zichtbaar. Het zal echter nog wel even duren voordat een echte verschuiving naar een groter aandeel huurwoningen in de vrije sector gerealiseerd wordt. 

Reageer op dit artikel