nieuws

Hans Smits: ‘Noodwet voor woningmarkt’

Geen categorie

Hans Smits, bestuursvoorzitter van bouwbedrijf Janssen de Jong, vindt onorthodoze maatregelen nodig om de dreigende woningnood aan te pakken. ‘Misschien moet je aan een noodwet denken’, vertelt hij in Cobouw.

Smits toont zich bijzonder content met de aantrekkende woningmarkt. Ook Janssen de Jong profiteert daar volop van en zal daar ook komende jaren de vruchten van plukken. Het stoort de topman echter dat het vaak erg lang duurt voordat er een paal de grond in kan worden geslagen.

‘Terwijl de bouwtijd steeds korter wordt, lijkt de proceduretijd alleen maar langer te worden, beklaagt Smits zich. ‘Voordat je een keer bezig kunt, ben je twee jaar verder. Dat is lang. Onaanvaardbaar lang, vind ik.’ Een schuldige daarvoor aanwijzen is niet zo simpel. ‘Het zit in het systeem. Wethouders willen vaak ook wel sneller. Dat hoor ik vaak genoeg. Maar we hebben met z’n allen geaccepteerd dat de procedures rond bestemmingsplannen en vergunningen traag verlopen. We zijn gewend geraakt aan een verkeerd tempo.’

Volgens Smits lukt het daarom in Nederland bijvoorbeeld ook niet om op tijd de benodigde huisvesting voor vluchtelingen te realiseren. ‘De woningnood neemt ondertussen alleen maar toe. En de verduurzaming van de bestaande voorraad loopt ook al hopeloos achter op schema. We zijn niet in staat om in een hoger tempo te bouwen. Dat is zorgelijk.’

De topman van Janssen de Jong pleit voor een ‘onorthodoxe aanpak’ om de woningmarkt in beweging te krijgen. ‘We kunnen het wel, dat hebben we na de watersnoodramp gezien. Maar daar was toen wel een noodwet voor nodig. Ik wil de huidige situatie niet met die ramp vergelijken, maar misschien is zo’n noodwet nog niet zo’n gek idee. Ik kan me ook voorstellen dat we een paar pilotprojecten starten waarbij we het een keer op een andere manier doen.’ 

Reageer op dit artikel