nieuws

‘Groenhof ontdekte grote vastgoedfraude bij SNSPF’

Geen categorie

Buck Groenhof heeft als puinruimer bij SNS Property Finance een fraude ontdekt die in omvang even groot was als de vastgoedfraude rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. Om dit toe te dekken, heeft SNS Groenhof geslachtofferd.

Dat heeft zijn advocaat Jeroen Soeteman betoogd tijdens de rechtszitting in de Amsterdamse rechtbank, bericht het Financieele Dagblad. Groenhof heeft onrechtmatige geldonttrekkingen bij door SNSPF verstrekte vastgoedfinancieringen ontdekt, stelt diens advocaat. Dat gebeurde volgens hem stelselmatig. Zo zou van de 355 miljoen euro financiering voor het Haagse multifunctionele complex New Babylon 28 miljoen euro zijn weggesluisd naar mensen met een strafblad.

Een grote kredietnemer als Roger Lips zou 18,5 miljoen euro hebben onttrokken aan vastgoedprojecten die SNSPF financierde. Dat is volgens Soeteman aangetoond door onderzoeken die Holland Integrity Group bij SNSPF uitvoerde. Lips stelt in een reactie dat deze transacties ‘keurig netjes’ zijn afgestemd met de fiscus. Grootste onttrekking zou hebben plaatsgevonden in het Spaanse project Mosa Trajectum van Ronald Ras. Van de 250 miljoen euro krediet zou 70 miljoen euro zijn verdwenen.

Ook bij de projecten La Ciguena in Spanje en Belval in Luxemburg ving Groenhof ‘duidelijke fraudesignalen’ op. Voordat er nog maar een paal in de grond was gegaan voor het Luxemburgse winkelcentrum, was er 4 miljoen euro opgegaan aan helikopters en auto’s en was er 20 miljoen aan dividend uitgekeerd. Bij het Spaanse seniorenproject werd 16 miljoen van de 76 miljoen euro krediet ‘voor andere projecten’ aangewend, aldus Soeteman. Deze voorbeelden tonen volgens hem aan dat Groenhof een fraude ‘die qua omvang een tweede Klimop-affaire was’ had ontdekt. Om die reden heeft SNS dit willen toedekken en is Groenhof vervolgens geslachtofferd.

Reageer op dit artikel