nieuws

Geld toe op Belgische hypotheek

Geen categorie

Sommige klanten van BNP Paribas Fortis en ING in België hebben de rente op hun hypothecaire lening onder nul zien zakken. Ze ontvangen dus rente op hun hypotheek.

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. Niet alleen de Belgische staat kan net als de Nederlandse overheid voor sommige looptijden geld lenen tegen een negatieve rente. Ook sommige Belgische particulieren hebben de rente op hun hypothecaire lening onder nul zien dalen.

Dat is een gevolg van de forse daling van de marktrente. De rente van een hypothecair krediet met variabele rente is gekoppeld aan de zogenaamde referte-index. Die index is gebaseerd op het rendement van Belgisch overheidspapier en wordt maandelijks gepubliceerd op de website van de federale overheidsdienst Economie.

Alleen voor sommige hypothecaire leningen van vóór 2012  is de rente onder nul gezakt. Enkele banken verstrekten toen woonkredieten zonder winstmarge of zelfs met een negatieve marge. Ze wilden zo klanten voor een lange periode aan zich binden en hoopten het verlies op woonkredieten te compenseren met winst op de verkoop van andere producten. ‘We hebben slechts enkele tientallen kredieten met negatieve rente in portefeuille’, zegt BNP Paribas Fortis. ING spreekt in De Tijd over een ‘zeer beperkt aantal contracten’. Belfius, KBC, Crelan en AXA zeggen dat ze geen woonkredieten hebben met negatieve rente. John Romain van het adviesbureau Immotheker zegt dat de banken de rente voor enkele duizenden contracten onder nul zouden moeten verlagen.

Reageer op dit artikel