nieuws

Geen strafvervolging Goldman Sachs na schikking

Geen categorie

Goldman Sachs koopt voor 5 miljard dollar strafvervolging af voor de verkoop van giftige woninghypotheken. De Amerikaanse zakenbank wordt beschouwd als een van de veroorzakers van de mondiale financiële crisis.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. De overeenkomst met Goldman Sachs is de vijfde miljardenschikking met Amerikaanse zakenbanken. Goldman Sachs verkocht de gesecuritiseerde hypotheekpakketten tussen 2005 en 2007, onder meer aan Europese banken. Uit onderschept mailverkeer bleek dat Goldman Sachs wist dat de hypotheekobligaties zeer giftig waren. Veel hypotheken bleken verstrekt aan arme huishoudens zonder inkomen, bezittingen en baan (ninja-hypotheken; no income, no assets, no job).

Door de huizenprijsdaling vanaf 2006 en de scherpe stijging van de hypotheekrente konden miljoenen Amerikanen de rente en aflossing niet meer betalen. Goldman Sachs verzuimde de kopers dat te vertellen. Sterker: terwijl Goldman Sachs de giftige hypotheekpakketten bleef doorverkopen, ging de zakenbank short op deze producten door te speculeren op een ineenstorting van de Amerikaanse woningmarkt. De wereldwijd doorverkochte CMBS-portefeuilles en –verzekeringen van Amerikaanse banken, ter waarde van duizenden miljarden dollars, veroorzaakte in 2007 de kredietcrisis en vanaf najaar 2008 de wereldwijde financiële en economische crisis.

 

Reageer op dit artikel