nieuws

Europees beleggingsvolume zakt in

Geen categorie

Het beleggingsvolume in Europees commercieel vastgoed is in het eerste kwartaal van 2016 met 40 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2015. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk was de daling nog scherper.

Europees beleggingsvolume zakt in

Dat blijkt uit cijfers van dataleverancier Real Capital Analytics (RCA), schrijft The Wall Street Journal. In het eerste kwartaal is in Europa voor 46,7 miljard euro geïnvesteerd tegen 77,6 miljard in dezelfde periode vorig jaar. 2016 was wat Europees beleggingsvolume betreft wel een recordjaar.

In Frankrijk stortte het beleggingsvolume met 59 procent in tot 3,5 miljard euro. In het Verenigd Koninkrijk daalden de vastgoedinvesteringen met 43 procent naar 10,9 miljard pond, bijna 14 miljard euro. In Londen halveerde het transactievolume zelfs bijna (47 procent) naar 5 miljard pond (6,4 miljard euro). In Duitsland werd 36 procent minder in commercieel vastgoed belegd.

Oorzaak van de forse daling is de toenemende onzekerheid onder investeerders, aldus RCA-onderzoeker EMEA Tom Leahy. De afkoelende mondiale economie en de onrust op de financiële markten maken investeerders over de hele linie kopschuw. Daardoor was het transactievolume in de Verenigde Staten het eerste kwartaal 20 procent lager. Het mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie maakt potentiële beleggers extra terughoudend om in het Verenigd Koninkrijk te investeren.  

De aanslagen in Europa, de vluchtelingencrisis en waarschuwingen voor zeepbelvorming in Londen maken het investeringsklimaat er niet beter op. Eerder deze maand bleek uit voorlopige JLL-cijfers dat Nederland een positieve uitzondering is. In Nederland werd juist 39 procent meer in vastgoed belegd. 

Reageer op dit artikel