nieuws

Energiezuiniger eigen huis strandt op geldgebrek

Geen categorie

Maar een op de honderd particuliere woningbezitters heeft concrete plannen voor het energiezuinig maken van de eigen woning. Geldgebrek en geen zin in gedoe zijn de voornaamste oorzaken van dat lage percentage.

Dat blijkt uit onderzoek van Bouwend Nederland. Huishoudens zijn verantwoordelijk voor ongeveer 16 procent van de broeikasgasuitstoot in Nederland. In het Energieakkoord is onder meer afgesproken dat woningen in 2030 huizen gemiddeld een energielabel A zouden moeten hebben. Ongeveer 70 procent van de koopwoningen heeft echter een energielabel C of lager. Dat gaat om 3,4 miljoen woningen.

Daar komt weinig verbetering in, vreest de branchevereniging. Maar liefst 58 procent van de ondervraagden is helemaal niet bezig met verduurzaming van de eigen woning. ‘Ze zien het vooral als te duur en lastig. Er is wel een groep van 38 procent die een energiezuiniger huis zou willen, maar er het geld niet voor heeft. Bovendien vinden mensen vaak dat het terugverdienen te lang duurt. Slechts 1 procent van de woningbezitters heeft op dit moment concrete plannen om de woning direct energiezuiniger te maken.

Voorzitter Maxime Verhagen: ‘Woningeigenaren zijn überhaupt al nauwelijks bezig met de duurzaamheid van hun huis. Wanneer ze dubbel glas hebben, zijn veel mensen al prima tevreden over hun bijdrage aan ‘de planeet’. Mensen met plannen denken vaak aan enkelvoudige maatregelen die binnen het beschikbare budget passen. Voor een integrale verbouwing die tot meerdere labelstappen of Nul-op-de-meter zijn vaak meerdere maatregelen met bijbehorend budget nodig.’

Van de ongeveer 4,5 miljoen koopwoningen zijn 1 miljoen woningen goed geïsoleerd (label A en B). Bij slechts een kwart miljoen huizen ontbreekt elke isolatie, deze woningen hebben label F en G. Bij 3 miljoen woningen zijn al enige energiebesparende maatregelen genomen (label C en D), waarbij dubbel glas en dakisolatie de populairste maatregelen zijn.

Verhagen vreest dat een versobering van de salderingsregeling ‘de dood in de pot’ wordt voor zonnepanelen. ‘Als je straks veel minder voordeel hebt van de zonnestroom die je aan het net levert, ga je als huiseigenaar nu al minder investeren in duurzaamheid.’ Volgens Bouwend Nederland moet er een nationale campagne komen om duurzaamheid van woningen te verbeteren. 

Reageer op dit artikel