nieuws

DNB: snellere afbouw LTV-limiet en renteaftrek

Geen categorie

De woningmarkt moet schokbestendiger worden. Daarom moet na 2018 de maximale beleningsgraad omlaag naar 90 procent. De maximale hypotheekrenteaftrek kan in een sneller tempo worden afgebouwd tot 38 procent.

Dat schrijft De Nederlandsche Bank in het op 26 april gepubliceerde Overzicht Financiële Stabiliteit. Hoewel in het kielzog van de herstellende economie de woningmarkt aantrekt, blijven er volgens DNB belangrijke kwetsbaarheden. Het aantal hypotheken dat onder water staat, wordt minder acuut maar zal voorlopig niet verdwijnen. Zo heeft ruim de helft van de huizenbezitters onder de 40 jaar een woning die minder waard is dan de hypotheek.

Bovendien is de particuliere hypotheekschuld nog een van de hoogste ter wereld. In 2013 was de totale woninghypotheekschuld even hoog als het totale bbp van Nederland. Nu bedraagt de schuld nog zo’n 94 procent. Vanaf 2018 mag een particulier nog maar 100 procent van de woningwaarde lenen. Het is volgens DNB wenselijk dat het volgende kabinet de stapsgewijze beperking van de loan-to-value-limiet met 1 procentpunt per jaar voortzet tot 90 procent in 2028.

Ook de afbouw van de hypotheekrenteaftrek moet versnellen. De versobering van de hypotheekrenteaftrek gaat volgens DNB niet snel genoeg. Nu wordt het maximale aftrekpercentage in 28 jaar met een half procentpunt per jaar wordt teruggebracht van 52 tot 38 procent. De prikkel om maximaal te lenen kan beter sneller worden beperkt, aldus de centrale bank. De huidige lage rente vergemakkelijkt een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek, aangezien het fiscale voordeel bij een lage rente relatief beperkt is. Omdat dit tot een grotere vraag naar huurwoningen zal leiden, is wel flankerend beleid nodig. Dat moet zijn gericht op meer aanbod van huurwoningen.

Reageer op dit artikel