nieuws

Debat over Haagse woningbouwopgave

Geen categorie

Het platform Stad organiseert op 19 april een debat over het dreigende woningtekort in Den Haag. Wethouder Wijsmuller, bouwer Heijmans en woningcorporatie Haag Wonen proberen antwoorden te vinden.

Het aantal inwoners in Den Haag groeit met 5.000 per jaar, terwijl woningcorporaties nauwelijks nog nieuwbouw realiseren. Den Haag heeft daardoor vooral een flink tekort aan woningen voor mensen met een lager- of middeninkomen. Tegelijkertijd is Den Haag de dichtstbevolkte stad van Nederland terwijl er geen uitbreidingslocaties meer zijn aan de randen van de stad.

Het debat Gedeelde Stad gaat over de vraag wat de verwachte bevolkingsgroei van 60.000 tot 80.000 op een totaal van nu 516.000 voor de stad betekent. Voor wie kunnen er woningen gebouwd worden? En waar? Bouwen in de binnenstad en transformatie van leegstaande kantoren kan een deel van de woningbouwopgave opvangen, maar is relatief duur. Voor een ander deel zal de groei van de stad neerslaan in de woonwijken rond het centrum. Waar kunnen nog nieuwe (sociale) woningen gebouwd worden en wat zijn de gevolgen voor deze wijken?

En vooral: wie kan die woningen bouwen? Woningcorporaties kunnen maar beperkt een rol spelen in de nieuwbouwopgave. Wat kunnen andere partijen bijdragen en wat is er nodig voor een gezamenlijke aanpak van de opgave? Het platform Stad praat hiertoe met Vincent Smit (Haagse Hogeschool), Petra Rutten (Heijmans), Judith van El (Haag Wonen), Jonneke Thijssen (Haagse Bodem), Joris Wijsmuller (onder voorbehoud, wethouder Wonen gemeente Den Haag) onder leiding van Frits Bloemberg. De bijeenkomst vindt op 19 april plaats tussen 17.00 en 19.00 uur in het Laaktheater aan Ferrandweg 4T.

Reageer op dit artikel