nieuws

‘De beste zijn en blijven is voor ons de basis om te groeien’

Geen categorie

Cushman & Wakefield kijkt terug op een meer dan goed 2015. De internationale vastgoedadviseur klimt gestaag naar de top. Een gesprek met partner en Head of Office Agency & Tenant Representation Pieter van der Peet over de stijging naar de zevende plaats (10e).

‘Tussen de grotere verhuurtransacties door schromen we het kleine werk van tussen de 500 en 1200 m2 niet. We willen de beste zijn in de markt. Natuurlijk waar het gaat om die grote, opvallende verhuurcontracten, maar we werken ook keihard om die kleinere transacties rond te krijgen. Ik schat dat we zo’n dertig transacties tussen de 500 en 1200 m2 in 2015 hebben gerealiseerd en dat is meer dan in 2014. Ons doel is de beste vastgoedadviseur te zijn en te blijven voor onze nationale en internationale klanten, dat is voor ons de basis om te groeien.

Het grootste deel van onze kantorenactiviteit richt zich op Groot-Amsterdam. Hier combineren wij een leidende aanhuurpraktijk met een flinke groei van onze verhuur kantorenportefeuille door nieuwe opdrachten als het gebouw Spark in Amsterdam Sloterdijk en South Point in Hoofddorp. Incidenteel doen we verhuur in regionale steden. We deden het vorig jaar goed in Groot-Amsterdam en het zal voor dit jaar niet anders zijn. In de Alpha Tower sloten we bijvoorbeeld voor verhuurder Commerz Real zeven huurovereenkomsten met een totaal van meer dan 5.500 m2. Als Cushman & Wakefield is het aanhuren voor onze nationale en internationale gebruikersklanten een landelijke activiteit.

De consolidatie met DTZ buiten Nederland gaat zeker dit jaar zijn vruchten afwerpen. Uit dat internationale netwerk komen sinds het laatste kwartaal van vorig jaar de eerste verzoeken. Dat gaat zeker transacties opleveren. Los daarvan zitten er nu vier tot vijf grote transacties in de pijplijn, nee, ik noem geen namen, die ervoor zorgen dat als deze doorgaan 2016 weer beter wordt dan 2015.

Wat steeds sterker wordt, is dat bedrijven uit de oude economie hun kantoorruimte verder rationaliseren, maar dat bedrijven uit de nieuwe economieën als Booking, Uber en Salesforce blijven groeien en cruciaal zijn in de netto kantooropname die stijgt. Die laatste softwaregigant hebben we bijgestaan bij het huren in The Edge. Je ziet dat er door deze ontwikkeling en door transformaties weer tekorten gaan ontstaan aan kantoorlocaties die meer dan super zijn. Bouwen weer? Alleen heel selectief en op de juiste locatie.’

 

Over de auteur
Eduard Voorn is freelance journalist 

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van mei 2016 

Reageer op dit artikel