nieuws

Calon: beleid Blok veroorzaakt woningnood

Geen categorie

Omdat de nieuwbouw van corporatiewoningen op een laag peil blijft, gaat er op den duur woningnood ontstaan. Daarvoor waarschuwt Aedes-voorzitter Marc Calon.

Calon, die dit zei tegen vakblad Cobouw, reageert daarmee op het vorige week gepubliceerde rapport De staat van de volkshuisvesting van minister Blok. Daarin constateert Blok dat de corporatiesector het relatief goed doet. De investeringen in duurzaamheid en energiebesparing zijn gestegen van 105 miljoen in 2011 naar 282 miljoen euro in 2014. Het aantal nultredenwoningen – geschikt voor het groeiend aantal ouderen –  is ten opzichte van 2009 met 60.000 gegroeid tot 734.000 in 2014.  

Wel roept Blok corporaties op meer passend te gaan bouwen, zodat er meer geschikte en goedkopere woningen komen voor kleinere huishoudens. Daarnaast vindt hij dat er van meer (leegstaande) gebouwen woningen kunnen worden gemaakt. Volgens Calon frustreert Blok de woningbouw echter met zijn beleid. Door de verhuurdersheffing zijn veel projecten niet meer rendabel. Door het bijna-verbod op commerciële activiteiten kunnen corporaties niet of nauwelijks meer rendabeler duurdere huur- en koopwoningen realiseren.

‘Het beleid van Blok veroorzaakt op den duur een woningnood, dat gaat de bouw nog hard raken. Corporaties zijn door alle maatregelen simpelweg gestopt met bouwen. En ik zie dat niet snel veranderen. Waar een corporatie vroeger een woningblokje van acht goedkope huizen financierde met twee duurdere hoekpanden mogen ze dat nu niet meer. En dus stokt het. Je ziet het in alle grote steden gebeuren. Corporaties dragen overal veel te weinig bij aan de nieuwbouwproductie’, aldus Calon tegen Cobouw.

Ook wordt er volgens hem veel te weinig geïnvesteerd in de bestaande voorraad corporatiewoningen. ‘De levensduur van die woningen neemt af. Nogmaals, ik voorspel een groot woningtekort.’ De Aedes-voorzitter pleit andermaal voor een investeringsaftrek voor corporaties die renoveren of nieuwe woningen bouwen. Ook hoopt hij dat de politiek de vennootschapsbelasting over de sociale activiteiten van corporaties afschaft. Tot slot zou een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek helpen. ‘Want met de huidige belastingvoordelen en de lage rente gaan zouden mensen wel gek zijn als ze gaan huren.’

Reageer op dit artikel