nieuws

Britse warenhuisketen op rand faillissement

Geen categorie

British Home Stores (BHS) staat op het punt om uitstel van betaling te vragen, stellen Britse media. Het is de eigenaren van de Britse warenhuisketen niet gelukt een kapitaalinjectie van 160 miljoen pond te krijgen.

De in 1928 door Amerikanen opgerichte keten telt 164 vestigingen met 8.000 vaste medewerkers en 3.000 uitzendkrachten. BHS kampt met dezelfde problemen als het dit jaar gefailleerde V&D, zoals teruglopende bezoekersaantallen, te hoge huren en concurrentie van goedkopere retailers als Primark en Zara en luxere ketens als M&S. Vorig jaar verkocht retailconcern Arcadia de warenhuisketen voor 1 pond aan Retail Acquisitions. De nieuwe eigenaar wou het ‘oubollige’ BHS met een forse investering nieuw leven inblazen.

Maar de benodigde 160 miljoen pond kregen de eigenaren niet bij elkaar gesprokkeld. Medio 2015 dreigde BHS al 52 winkels te sluiten. Dit jaar eiste de warenhuisketen lagere huurprijzen en verkocht het winkels en huurcontracten. De Londense flagship store aan Oxford Street van 9.000 m2 bracht echter slechts 30 miljoen pond op. Ook is het bezig af te komen van zijn pensioenverplichting van 571 miljoen pond. De totale schuld van BHS van 1,3 miljard wordt als onhoudbaar geacht. Britse media hebben weinig vertrouwen in een goede afloop. Ze stellen dat de afgelopen tien jaar de boot heeft gemist.

Reageer op dit artikel