nieuws

Betalingsprobleem bij half miljoen huurders

Geen categorie

Een half miljoen huurders (18 procent) had in 2015 moeite om elke maand de huur op te brengen tegenover 13 procent van de huurders in 2012. Van de woningbezitters hebben slechts 3 procent van de huishoudens betalingsproblemen.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). In 2015 had bijna de helft van alle huurtoeslaggerechtigden met een inkomen onder het sociale minimum van ruim 15.000 euro per persoon een betaalrisico. Onder huurtoeslaggerechtigden met een inkomen boven het sociale minimum komen betaalrisico’s met 11 procent beduidend minder vaak voor. Toch is dit een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Het toegenomen betaalrisico komt deels door beleidsveranderingen, zoals de in 2013 ingevoerde inkomensafhankelijke huurstijging. In de koopsector had slechts 3 procent van de huishoudens een betaalrisico. Dit percentage is tamelijk stabiel door de jaren heen. Het aantal koopwoningen dat ‘onder water’ staat, steeg wel in de periode 2012 tot 2015, maar de stijging gaat minder hard dan aan het begin van de economische crisis. 28 procent van alle eigenaren-bewoners heeft een huis dat bij verkoop waarschijnlijk minder opbrengt dan hun hypotheekschuld. In 2012 was dat 23 procent.

Voor eigenwoningbezitters met een huis onder water geldt dat de gemiddelde potentiële restschuld tussen 2012 en 2015 steeg van 36.000 euro naar 39.000 euro. Opvallend is dat de koopwoningen van jongeren in de leeftijd tot 25 jaar minder vaak ‘onder water’ staan dan aan het begin van de crisis. Dit komt waarschijnlijk door de strengere hypotheekeisen van de laatste jaren. Ook hebben jonge huiseigenaren relatief vaak ‘eigen geld’ in een woning gestoken doordat ze een eigenwoningschenking hebben ontvangen.

Vooral in de meer stedelijke regio’s zijn relatief veel huishoudens te vinden met een betaalrisico. Niet alleen in de Randstad, bijvoorbeeld Amsterdam en Rijnmond, maar ook in stedelijke regio’s aan de randen van Nederland zoals Zuid-Limburg. Ook in de meer landelijke regio’s in het noorden van het land zitten veel huurders in de knel. De restschuldproblematiek speelt vooral in de Randstad en in enkele noordelijk gelegen regio’s.

Reageer op dit artikel