nieuws

Aedes: einde verhuurdersheffing en winstbelasting

Geen categorie

Na de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 moet er een eind komen aan de verhuurdersheffing voor woningcorporaties. En voor sociale woningbouw moet de vennootschapsbelasting worden afgeschaft.

Dat schrijft corporatiekoepel Aedes in zijn verkiezingsnotitie Wonen in Nederland 2017-2021. De 363 woningcorporaties moeten in deze periode extra investeren in nieuwbouw, verduurzaming en onderhoud. Deze opgaven zijn niet realiseerbaar als het volgende kabinet vasthoudt aan de verhuurdersheffing. Die loopt in 2017 op tot 1,7 miljard euro voor de eigenaren van meer dan tien sociale huurwoningen.

De verhuurdersheffing fnuikt volgens Aedes nu al de nieuwbouwproductie. In 2013 realiseerden woningcorporaties in totaal 34.000 woningen, in 2014 waren er dat nog maar 20.000. Vorig jaar waren het er naar schatting zo’n 17.000.  Woningcorporaties moeten investeren in plaats van belasting betalen, stelt Aedes-voorzitter Marc Calon. ‘Daarom moet er na 2017 een einde komen aan de verhuurdersheffing. En als dat niet de politieke realiteit is, dan moet dit belastinggeld van huurders ten goede komen aan de sociale huisvesting.’

In lijn daarmee roept Calon de politiek ook op om de vennootschapsbelasting voor corporaties af te schaffen. ‘Het is absurd dat we over sociale taken belasting moeten betalen. De scheiding tussen maatschappelijke en commerciële activiteiten is volgend jaar een feit, dat is het moment om deze belasting af te schaffen. Laat corporaties, net als vergelijkbare bedrijven, alleen winstbelasting betalen over de niet-daeb-activiteiten.’ De Tweede Kamerverkiezingen staan gepland voor 15 maart 2017.

 

Reageer op dit artikel