nieuws

Actie tegen liberalisatie microappartementen

Geen categorie

Belangenverenigingen en linkse partijen in Utrecht en Amsterdam willen de liberalisatie van microappartementen tegenhouden. Ze vrezen huurprijzen van 800 tot 1.000 euro voor appartementen van 25 tot 50 m2.

Dat blijkt uit berichtgeving in Het Parool. Minister Blok van Wonen wil de bouw van kleine woningen in overspannen woongebieden stimuleren. Investeerders laten het nu vaak afweten, omdat woningen tot 40 m2 alleen als sociale huurwoning mogen worden geëxploiteerd. De minister stelt daarom voor om in het Woningwaarderingsstelsel extra punten toe te kennen aan kleinere woningen in de regio’s Amsterdam en Utrecht, zodat die boven de sociale huurgrens van 710 euro kunnen worden verhuurd.

De verruiming van het Woningwaarderingsstelsel geldt voor beide regio’s voor een periode van vijf jaar. De gemeente krijgt in het voorstel de mogelijkheid om de huurprijs van deze woningen te begrenzen. Blok wil deze wetgeving vanaf 1 oktober laten ingaan. De SP, zowel in Amsterdam als Utrecht vertegenwoordigd in het stadsbestuur, is fel gekant tegen de maatregel. Volgens de socialisten jaagt de maatregel de huren van de kleinste huizen op naar het niveau van de woningmarkten van Londen en Parijs.

In de Nederlandse steden worden huurprijzen van 800 euro voor 30 m2 genoemd. De partij vreest dat beleggers de huurprijzen van appartementen tussen de 40 en 50 m2 naar 1.000 euro zullen opschroeven. Op 14 september diende de SP in de Tweede Kamer een motie in tegen deze ‘Blokhokken’. De SP-wethouders Wonen van Amsterdam en Utrecht, Laurens Ivens en Paul Jansen, waren daarbij aanwezig. Volgende week volgt een demonstratie in Den Haag, waarbij ook raadsleden van de PvdA en GroenLinks, de landelijke huurderskoepel Woonbond, Huurdersvereniging Amsterdam en corporatiekoepel AFWC zich hebben aangesloten.

Reageer op dit artikel