nieuws

Aantal dure scheefwoners verdubbeld

Geen categorie

Het aantal huishoudens met een relatief laag inkomen dat relatief veel huur betaalt, is de afgelopen zes jaar verdubbeld tot ongeveer een half miljoen. Het aantal goedkope scheefwoners is juist met een kwart gedaald.

Dat melden het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken op basis van het driejaarlijks WoonOnderzoek Nederland. In 2009 was 8 procent van de huurders een zogeheten dure scheefwoner. In 2015 was dit opgelopen tot 18 procent. In dezelfde periode liep daarentegen het aantal huishoudens met een relatief hoog inkomen in een huurwoning met een in verhouding lage huur flink terug.

Het percentage goedkope scheefwoners daalde van 28 procent naar 18 procent. In 2012 waren er nog zo’n 685.000 huishoudens met een hoog inkomen in een sociale huurwoning, nu zijn dat er met 518.000 een kwart minder. Sinds 2013 heeft deze groep met een forse inkomensafhankelijke huurprijsstijging te maken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat in dat de meeste scheefwoners zijn vertrokken naar een koopwoning. Later dit jaar komt het ministerie met aanvullend onderzoek hierover.

Een huishouden was in 2015 gemiddeld een derde van zijn besteedbaar inkomen kwijt aan woonlasten. De woonlasten voor woningeigenaren waren in 2015 gemiddeld 28 procent van hun besteedbaar inkomen. Dat geldt voor ruim 4,3 miljoen huishoudens. Zij waren in 2015 gemiddeld 894 euro per maand kwijt aan woonlasten. Dat is 75 euro minder dan in 2012 en 26 euro minder dan in 2009. Zowel de hypotheek- en verzekeringslasten als de bijkomende gemeentelijke belastingen en onderhoudskosten zijn gedaald. 

De bijna 2,9 miljoen huishoudens die huurden, waren in 2015 gemiddeld 39 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt aan woonlasten. Huurders betaalden echter met gemiddeld 654 euro per maand aan huur en bijkomende woonlasten respectievelijk 50 en 100 euro meer dan in 2012 en 2009.  Oorzaak van deze stijging is een daling van het huishoudinkomen en de huurprijsstijging. 

Het rapport laat verder een fors grotere verhuiswens zien. In 2012 gaven ruim 2 miljoen huishoudens aan binnen twee jaar eventueel te willen verhuizen. In 2015 was dit gegroeid tot ruim 3 miljoen huishoudens. Er is vooral vraag naar goedkopere koopwoningen en huurwoningen in de vrije sector. 

Reageer op dit artikel