nieuws

Winkels België minder geconcentreerd dan in Nederland

Geen categorie

Ondanks de vele centrale winkelgebieden in België is slechts 45 procent van de detailhandel in het centrum gevestigd. In Nederland ligt liefst 66 procent van de detailhandel in centrale winkelgebieden. Dit blijkt uit een vergelijking van Locatus van kengetallen over de detailhandel tussen België en Nederland.

België kent een iets andere detailhandelstructuur dan Nederland. Dit is historisch zo gegroeid. Het Belgische vestigingsbeleid was altijd ruimer dan in Nederland. Daardoor liggen de winkels minder geconcentreerd in een winkelgebied. Anders dan in Nederland kent men hier de langgerekte baanconcentratie; winkels in de detailhandel langs een N-weg, waarbij er minimaal vijf winkels van meer dan 400 m² binnen een straal van 1 kilometer moeten liggen.

In totaal zijn er in België 1.796 winkelgebieden. Ongeveer de helft hiervan is het centrale winkelgebied van een woonplaats. België heeft vergeleken met Nederland veel (kleine) woonplaatsen. Nederland heeft 2.544 winkelgebieden en staat bekend als een land met een fijnmazige winkelstructuur. Dit is terug te zien in het relatief hoge aandeel ondersteunende winkelgebieden. Slechts 38 procent is een centraal winkelgebied. 

België heeft 82.200 verkooppunten in de detailhandel. Dat is 39 procent van alle verkooppunten of 7,4 verkooppunten per 1.000 inwoners. Nederland heeft 96.500 verkooppunten in de detailhandel. Dat is 43 procent van alle verkooppunten of 5,7 detailhandelsverkooppunten per 1.000 inwoners.

 

 

 

Reageer op dit artikel