nieuws

WEW: woningmarkt nog niet gezond

Geen categorie

De woningmarkt is nog verre van gezond. De historisch lage hypotheekrente maskeert de problemen. Dat stelt Arjen Gielen, algemeen directeur van Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

De woningmarkt wordt volgens Gielen nu ‘enorm gestimuleerd door de lage rente’, zegt hij in een interview met vakblad InFinance. ‘Wanneer weet niemand, maar die impuls gaat een keer voorbij. Daarnaast heeft het huidige kabinet geen plannen voor hervorming van de woningmarkt. Maar wat gaat een volgend kabinet doen? Daarnaast zie je dat de balans tussen huur en koop zoek is. Ook dringt het langzaam door dat de arbeidsmarkt structureel veranderd is, waardoor thema’s als flexwerkers en zzp’ers hoog op de agenda staan.’

Door deze onopgeloste kwesties is de woningmarkt volgens hem niet in evenwicht. ‘Hoe dit op de lange termijn zal uitpakken, is lastig te voorspellen.’ Het WEW heeft zich tijdens de crisisjaren bewezen, stelt hij. ‘Op het hoogtepunt hebben wij de toegankelijkheid tot de woningmarkt weten te handhaven. En tegelijkertijd bleken wij in staat het forse aantal mensen dat met hun NHG-hypotheek in de problemen kwam, hulp te kunnen bieden. De crisis heeft iedereen risico-bewuster gemaakt. Consumenten, banken en overheid hebben ervaren wat er mis kan gaan, ook zaken die vóór de crisis nog voor onmogelijk werden gehouden.’

 

Reageer op dit artikel