nieuws

Volop lof voor Hallen

Geen categorie

Het aantal passanten van de Hallen in Amsterdam, die in september 2015 in Rotterdam de StiB Award in ontvangst mocht nemen, ligt op 2 miljoen per jaar. Onderdeel van de StiB Award is een fotoserie van Merel van Beukering.

StiB staat voor Steden (en dorpen) in Beweging. Met de StiB Award belonen WPM Groep (inmiddels onderdeel van Colliers) en Vastgoedmarkt de meest succesvolle, recent voltooide gebiedsversterking in Nederland. De winnaar krijgt het predicaat ‘meest succesvolle gebiedsversterking’ van het jaar, ontvangt een kunstwerk / fotoserie door fotograaf Merel van Beukering en de StiB Award bokaal. De prijs gaat naar de gemeente waar de gebiedsversterking tot stand is gebracht en de direct betrokkenen van het project. Eerdere winnaars waren Zaandam Inverdan (2013) en Central District Rotterdam (2014). Over De Hallen zegt het juryrapport dat het primair een functie heeft voor de omliggende buurten, al is de invulling met onder meer een hotel en een bioscoop natuurlijk wijkoverstijgend. De Hallen is een echte stedelijke ontmoetingsplek. Het project heeft verschillende functies, waardoor het aantrekkelijk is voor toeristen, bezoekers uit andere delen van Amsterdam (bioscoop en horeca) en inwoners uit de eigen wijk (o.a. horeca, winkels). Tot zover het juryrapport.

De Hallen hebben al meerdere prijzen gewonnen. In juni 2015 de Europa Nostra prijs, een prijs van de EU voor cultureel erfgoed. In dezelfde maand kwam daar de Pieter van Vollenhovenprijs bij, een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. In december 2014 werd de Geurt Brinkgreve bokaal in ontvangst genomen voor het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed.  Bij IAmsterdam staan De Hallen in de lijst van ‘Top 20 things to do in Amsterdam’.

Een grote publiekstrekker naast de horeca is de Filmhallen, een bioscoop met negen zalen. De bioscoop is van de eigenaar van bioscoop The Movies in de Haarlemmerstraat. De Filmhallen  had een break even bezoekersaantal van 200.000 nodig. Het eerste jaar waren het er 400.000. De bouw van De Hallen is in de winter van 2013 begonnen. Gepland was een bouwduur van 24 maanden. Het werden er 21. Eisse Kalk, voorzitter van de stichting Tramremise Ontwikkelingsmaatschappij (TROM): ‘Het enige museum dat de afgelopen jaren op tijd en binnen budget is gebouwd, is de Hermitage. Dat heeft dezelfde aannemer, De Nijs.’ Al in mei 2014 werd de bibliotheek, het hotel en de passage opgeleverd. De rest volgde zeven maanden later. De totale bouwkosten bedragen 31,6 miljoen euro, iets boven budget.

Reageer op dit artikel