nieuws

‘Taxatierapport bij hypotheekaanvraag moet blijven’

Geen categorie

In de wet staat dat een taxatierapport onderdeel van een hypotheekaanvraag moet zijn. Dat moet zo blijven, vindt de beroepsvereniging van vastgoedprofessionals VastgoedPRO. In politiek Den Haag vonden VVD, CDA en D66 begin maart dat niet altijd een verplichte dure taxatie nodig is om de woningwaarde vast te stellen.

Met de implementatie van de Mortgage Credit Directive, ofwel de Europese hypotheekrichtlijn, in de Nederlandse wetgeving komt een wettelijke basis voor waardebepaling bij hypothecaire kredietverstrekkingen. Een betrouwbare taxatie zorgt ervoor dat financiers weloverwogen beslissingen kunnen nemen bij de kredietverstrekking en dat consumenten op verantwoorde wijze hun aankoop kunnen doen. Een taxatierapport dient echter meer doelen. Financiers kunnen onder meer met een taxatierapport bepalen of de waarde van het object voldoende in verband staat tot de te verstrekken financiering, het zogeheten loan-to-value. Daarnaast is het rapport er om de consument inzage te geven in wat men daadwerkelijk koopt. Het geeft namelijk inzicht in zaken als (achterstallig) onderhoud en publiekrechtelijke en privaatrechtelijke aspecten. Een taxatierapport is dan ook, in tegenstelling tot een modelwaarderapport, ook een adviesrapport. Een modelwaarderapport kan echter wel ter controle dienen van de door de taxateur afgegeven waarde en gebruikt worden om de waarde van vastgoedportefeuilles vast te stellen.

Nu de discussie, zowel in als buiten Den Haag, loskomt is een veelgehoord tegenargument dat een taxatierapport kosten met zich meebrengt. Kosten waar de consument niet op zit te wachten. VastgoedPRO bekijkt het argument van de andere kant: voor een consument is het belangrijk om een zorgvuldige en weloverwogen koopbeslissing te nemen.

Reageer op dit artikel