nieuws

Rabobank: halvering omzetgroei bouw

Geen categorie

De omzetgroei van de bouwsector zal dit jaar halveren. De detailhandel groeit juist iets harder dan in 2015. Dat schrijft Rabobank in zijn Sectorprognoses 2016.

Rabobank: halvering omzetgroei bouw

In 2016 zet het economische herstel zich voort en nagenoeg alle Nederlandse bedrijfssectoren zullen naar verwachting groeien, zegt Eric Saris, directeur Bedrijven bij Rabobank. ‘De groei in vrijwel alle bedrijvensectoren zet gelukkig door. In vergelijking met onze verwachtingen een half jaar geleden zijn de prognoses voor de meeste sectoren wel getemperd.’ Zo vlakt de forse groei in de bouw van vorig jaar (8,2 procent) dit jaar af naar 4 procent, aldus Rabobank.

Daarmee blijft de bouw dit jaar, op zakelijke dienstverlening na (+4,2 procent), de sector met de hoogste verwachte volumegroei. De nieuwbouwmarkt voor woningen profiteert het sterkst en die groei is met name zichtbaar in de Randstad. Het herstel in de grond-, weg- en waterbouw is nog pril, selectief en verspreid over verschillende regio’s.

De detailhandel wacht dit jaar een omzetgroei van 2,4 procent tegen 2,2 procent in 2015, verwacht Rabo. De non-food detailhandel groeit in volume, maar door prijsdruk blijft de omzetgroei achter, schrijft de grootbank. ‘Ondernemers in de woninginrichting profiteren het meest. Voor kleding-, sport- en schoenenzaken blijven het lastige tijden en is de invloed van online-verkopen sterk voelbaar. Met als gevolg het wegvallen van weinig onderscheidende winkelformules en toenemende leegstand in de winkelstraat.’

De winkelstraat wordt compacter en met meer aandacht voor beleving, online klantbediening en klantenbinding, zo verwacht de Rabobank. Het zijn de ‘lokale helden’ die de winkelstraat en een dagje winkelen weer aantrekkelijk kunnen maken. Deze ondernemers onderscheiden zich met lokale kennis, een hoge gunfactor en kunnen met een flexibel assortiment snel inspelen op wensen van de consument.

Reageer op dit artikel