nieuws

Opnamevolume logistiek vastgoed 51 procent gestegen

Geen categorie

In 2015 is het opnamevolume van logistiek vastgoed met 51 procent gestegen ten opzichte van 2014. Mede door deze stevige groei is het beschikbare aanbod gedaald met 23 procent. Dit blijkt uit de derde editie van het rapport Sprekende Cijfers Marktscan Logistiek 2016 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars.

Opnamevolume logistiek vastgoed 51 procent gestegen

In de 25 voor logistiek relevante regio’s is in 2015 in totaal 1.104.000 vierkante meter logistiek vastgoed opgenomen. Het opnamevolume van logistiek vastgoed heeft zich het afgelopen jaar sterk geconcentreerd in vier steden, te weten Tilburg, Venlo, Rotterdam en Eindhoven.

 

Mede door de stevige opnamestijging is het aanbod van logistiek vastgoed gedaald naar 1.590.000 m2. In totaal staan nu nog 132 logistieke objecten in de verhuur of verkoop. Slechts 4 procent van het aanbod heeft een oppervlakte groter dan 30.000 m2. Juist dergelijke grote objecten zijn door verschillende (internationale) partijen gevraagd. Dit maakt de vraag legitiem in hoeverre Nederland de kwaliteitsvraag naar grootschalige logistieke objecten van internationale partijen met het huidige aanbod kan bedienen.

 

Het jaar 2015 kende het opnamecijfer een stevig nieuwbouwaandeel. In totaal kwam bijna 40 procent van het opnamevolume tot stand door nieuwbouwtransacties. Kwalitatief is sprake van een zekere schaarste van grootschalige logistieke objecten die voldoen aan de hoogwaardige (technologische) logistieke vereisten. Om op lange termijn te kunnen voorzien in de logistieke behoefte van (internationale) partijen is het noodzaak om voldoende logistieke uitbreidingsmogelijkheden te blijven creëren,  middels nieuwbouw dan wel middels herontwikkeling op bestaande locaties. Regionale afstemming omtrent de uitbreidingsbehoefte is noodzakelijk. Het meest belangrijke is dat infrastructurele investeringen effectief kunnen worden ingezet om Nederland als geheel een betere concurrentiepositie te bezorgen.

 

De stijgende consumentenbestedingen in binnen- en buitenland, gecombineerd met de verschuiving van bestedingen in fysieke winkels naar een groter aandeel verkopen online, hebben een belangrijke invloed op de vraag naar (e-commerce-gericht) logistiek vastgoed. Ook de verwachtingen omtrent het relevante handelsvolume zullen weerslag hebben op die bedrijven die al de maximale capaciteit benutten.

Reageer op dit artikel