nieuws

OM eist vier jaar cel tegen SNSPF-puinruimer Groenhof

Geen categorie

Het Functioneel Parket heeft in de fraudezaak rond het voormalige SNS Property Finance tegen negen verdachten gevangenisstraffen tot vier jaar geëist. Tegen ‘fraudeleiders’ Buck Groenhof en Pieter G. is een celstraf van respectievelijk vier en drie jaar geëist.

Dat stelde de officier van justitie op 29 maart in de rechtbank in Utrecht. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de negen zich schuldig gemaakt aan oplichting, niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en witwassen in georganiseerd verband. In totaal zouden ze onder leiding van Groenhof minstens 2,3 miljoen euro aan smeergeld (kick-backs) hebben verdeeld. Het OM rekent het Groenhof zwaar aan dat hij niet de integere puinruimer is gebleken die SNSPF dacht te hebben aangetrokken.

De verdachten hebben volgens het OM het vertrouwen van SNSPF aangetast. Ook het vertrouwen in de financiële sector heeft door de fraude een enorme knauw opgelopen. ‘Als deze duurbetaalde bankiers en managers al niet meer kunnen worden vertrouwd; wie dan nog wel?’, stelde de officier. Het onderzoek door de Fiod startte in februari 2013 na twee aangiften van SNSPF. De verdachten hebben volgens het OM onderling tussen april 2010 tot en met maart 2013 kick-backs verdeeld zonder dat te melden aan hun opdrachtgevers SNSPF en SNS Reaal.

De vastgoedfinancier stond met de rug tegen de muur, zo zei de officier van justitie op zitting: ‘SNS was afhankelijk van verdachten en van die situatie hebben de verdachten schromelijk misbruik gemaakt. En dit alles terwijl SNS PF ook nog eens overeind werd gehouden met staatssteun.’ De verdachten hielden het netwerk van onderlinge betalingen volledig buiten het zicht met behulp van meer dan 300 valse facturen. De maatschappelijke schade door hun handelen is groot, stelt de officier. ‘Daar waar de financiële sector alle belang heeft bij integriteit en vertrouwen, hebben de verdachten bijgedragen aan het beeld van zakkenvullende bankiers die elkaar de bal toespelen en een graantje meepikken.’

Tegen de bedrijven van de twee hoofdverdachten eiste het OM boetes tot 90.000 euro. Ook kondigde het OM aan dat zij de 1 miljoen euro die Groenhof heeft verdiend met de kickbetalingen wil ontnemen. Er is een ontnemingsvordering ingediend tegen Consus Services, Corylus Consultancy en Salvadanaio Holding. Ook bij de bedrijven Sebastivier Beheer van Pieter G. wil het OM 785.000 euro ontnemen. Behalve een onvoorwaardelijke celstraf van drie jaar eist het OM 75.000 euro boete tegen Pieter G..

De andere eisen van het OM zijn Bé van der H.: 18 maanden cel onvoorwaardelijk. Angelique S.: 15 maanden cel onvoorwaardelijk. Tegen registeraccountant Jeffry W. eist justitie 12 maanden cel onvoorwaardelijk plus 10.000 euro boete. Murphy L. hoorde 12 maanden cel onvoorwaardelijk plus 10.000 euro boete tegen zich eisen. Otto H. wacht als het aan het OM ligt een celstraf van 12 maanden onvoorwaardelijk plus 10.000 euro boete. Tot slot ziet het OM Jurgen B. graag voor 6 maanden cel onvoorwaardelijk achter slot en grendel en Hilbrand van der Z. voor 5 maanden.

Reageer op dit artikel