nieuws

Nieuw record vertrouwen van vastgoedbeleggers

Geen categorie

Het beleggersvertrouwen is ultimo 2015 toegenomen. In het derde kwartaal van 2015 was het vertrouwen al tot recordhoogte gestegen. Nu blijkt uit onderzoek van DTZ Zadelhoff dat in het laatste kwartaal het vertrouwen opnieuw het record heeft verbroken.

DTZ Zadelhoff meet ieder kwartaal het vertrouwen in de markt onder vastgoedbeleggers. In de ontwikkeling van het beleggersvertrouwen vormen 2007, 2014 en 2015 pieken. Frans van Toor, partner van DTZ Zadelhoff en verantwoordelijk voor Capital Markets: ‘Dat is niet vreemd, want het vertrouwen en het investeringsvolume gaan hand in hand. Wel is er een groot verschil in risicoperceptie. In 2007 maakten beleggers zich vooral zorgen over de rendementsontwikkeling en het feit of er wel voldoende geschikt beleggingsaanbod was. Toen het vertrouwen in 2008 daalde, werden de huurprijsontwikkeling en de leegstandsontwikkeling als grootste risico’s gezien.’

De afgelopen jaren nam het vertrouwen toe, nam het investeringsvolume sterk toe, maar bleef de leegstandsontwikkeling de grootste risicofactor. Daarmee sluiten beleggers – in een periode dat de nadruk weer op investeren ligt – hun ogen niet voor de problemen op de gebruikersmarkt. Beleggers weten wat er speelt en prijzen de risico’s in. Het investeringsvolume kwam in 2015 uit op 11,3 miljard euro.

Reageer op dit artikel