nieuws

‘MRP koopt ontwikkeltak ASR’

Geen categorie

ASR Vastgoed Ontwikkeling is verkocht, heeft Vastgoedmarkt vernomen op vastgoedbeurs Mipim. Bronnen stellen dat Meijer Realty Partners de koper is.

‘MRP koopt ontwikkeltak ASR’

De bron van deze verkoop is een niet nader aangeduide vastgoedadviseur die op de vastgoedbeurs in Cannes tegenover een aantal relaties heeft laten weten dat de ontwikkeltak van ‘staatsverzekeraar’ ASR is verkocht. De naam van de vermeende koper wilde hij niet noemen. Door Vastgoedmarkt gesproken bronnen weten te melden dat de koper Meijer Realty Partners (MRP) is. Vastgoedmarkt heeft vandaag tevergeefs geprobeerd bij betrokken adviseur een bevestiging te krijgen. ASR wil de berichtgeving ‘bevestigen noch ontkennen’. Ook MRP onthoudt zich van een reactie.

ASR Vastgoed Ontwikkeling staat sinds medio 2015 te koop, nadat al in 2010 enige tijd was geprobeerd deze genationaliseerde ontwikkelaar te verkopen.  Dit verkoopproces is in volle gang, zei ASR half februari nog in zijn jaarcijfers. Vorig jaar boekte ASR Vastgoed Ontwikkeling nog een nettoverlies van 113 miljoen euro, grotendeels veroorzaakt door een afwaardering van 91 miljoen euro op de projectenportefeuille.

Deze afwaardering zou het verkoopproces moeten versnellen, wordt algemeen aangenomen. Ondanks de afbouw na de crisis heeft ASR nog een forse projectenportefeuille met vijf projecten in aanbouw en acht in ontwikkeling, blijkt uit een overzicht op de eigen website. Grootste projecten in aanbouw van ASR VO zijn Leidsche Rijn Centrum (500 miljoen euro, met Vesteda als koper van de woningen en Corio – nu Klépierre – als afnemer van het winkelcentrum tegen een gefixeerde yield) en Enka Ede (400 miljoen euro, met AM). Ook Meerrijk Eindhoven (190 miljoen) en De Zuid Scheveningen (180 miljoen, met Malherbe) zijn aanzienlijke projecten.

Meijer Realty Partners is een in 2013 opgericht investeringsvehikel van de familie Meijer, vooral bekend als oprichter van MAB (Ton Meijer). De ambities zijn niet gering. MRP-ceo Bart Meijer zei najaar 2015 in een interview met Vastgoedmarkt een Nederlandse vastgoedportfolio van ruim 1 miljard euro met 500 miljoen euro equity op te willen bouwen. Begin dit jaar kocht MRP vier vastgoedprojecten voor ongeveer 43 miljoen euro, waaronder een van de twee parkeergarages in het Heerlense project Maankwartier en de in het project opgenomen nieuwe Jumbo.

Vorig jaar acquireerde MRP met partners al de 85.000 m2 grote Megastores in Den Haag (66 miljoen euro) en het 32.000 m2 grote Hema-hoofdkantoor op de NDSM-werf in Amsterdam (76,25 miljoen euro). Ook nam MRP een belang in woningontwikkelaar Rezidenz.

Reageer op dit artikel