nieuws

Mkb koopt en huurt meer bedrijfsruimte

Geen categorie

Het midden- en kleinbedrijf kocht en huurde in 2015 aanzienlijk meer bedrijfsruimte dan het jaar ervoor. Het aantal transacties van niet-logistieke ruimte steeg in 2015 met 23 procent naar 1.161.

Dat blijkt uit de MKB Activiteitsmonitor van Troostwijk Research waarmee jaarlijks wordt gemeten hoe actief het Nederlandse mkb is op de vastgoedmarkt.

Hoewel ondernemers nog vaker huren dan kopen, lijkt er een verschuiving plaats te vinden: in 2015 steeg het aantal kooptransacties naar 37 procent van 34 procent in 2014. In 2010 werd slechts in 25 procent van de gevallen gekocht. Zowel voor huur- als koopobjecten betaalden mkb’ers in 2015 gemiddeld een hogere prijs dan twaalf maanden daarvoor. 

Na jaren van forse daling lijken de prijsniveaus voor bedrijfsruimtes in Nederland nu over de hele linie wat te stijgen. Zo ging de gemiddelde huurprijs in 2015 met 5 procent omhoog – van 42 naar 45 euro- per m2 en de gemiddelde koopprijs met 3 procent, van 395 naar 407 euro per m2. De meeste koop- en huurtransacties vonden plaats in de sector handel & transport (44 procent), gevolgd door bouw & industrie (circa 26 procent) en de zakelijke dienstverlening (18 procent). Jordy Kleemans, senior consultant bij Troostwijk Real Estate: ‘Mkb’ers zijn steeds actiever met de optimalisatie van hun vastgoedportefeuille bezig. Los van de sprekende cijfers merken wij dat ondernemers meer vertrouwen krijgen en hierdoor eerder tot investeringen in vastgoed overgaan, of andere keuzes maken in hun huurbeleid.’ 

Reageer op dit artikel