nieuws

Meer verhuizingen van grote bedrijven

Geen categorie

Het aantal verhuizingen van grote bedrijven buiten de eigen regio in Nederland trekt door de economische groei aan. Namen bedrijven in 2014 maar 28 grote locatiebeslissingen, in 2015 steeg dit aantal naar 38; het hoogste aantal sinds 2007. Bij deze verhuisde bedrijven werken 8.000 mensen.

Dit blijkt uit het onderzoek dat economisch bureau Stec Groep jaarlijks doet naar strategische bedrijfsverplaatsingen in Nederland door grote bedrijven (> 50 arbeidsplaatsen) over grotere afstand (> 25 kilometer). 

 

De meeste grote bedrijven kozen in 2015 voor Brabant (14 bedrijven) en de regio Amsterdam (11 bedrijven). Voor Noord-Brabant kozen onder andere Bol.com (Waalwijk), XPO Logistics (Tilburg) en DPD (Oirschot), samen goed voor 2.700 arbeidsplaatsen op langere termijn. De regio Amsterdam (inclusief Schiphol) verwelkomde onder andere nieuwe (Europese) hoofdkantoren van Samsung, SBM Offshore en Embraer. Deze vestigingen zijn samen goed voor 900 arbeidsplaatsen. Limburg trok met Arvato (Gennep), Michael Kors en PVH Europe (beide Venlo) een aantal grote investeerders aan. Samen zijn deze drie distributiecentra uiteindelijk goed voor circa 1.900 arbeidsplaatsen. Dit bevestigt de positie van Noord-Limburg en Brabant als logistieke hotspots in Nederland en Europa. Meer dan 35 procent van de in totaal 38 bovenregionale locatiebeslissingen betreft logistiek en distributie. Het gaat in toenemende mate om zeer grootschalige distributiecentra (kavels van 10 tot 20 hectare) en daarmee ook een sterke werkgelegenheidsimpuls (vestigingen met 400 tot 1.000 arbeidsplaatsen). Naast de al genoemde namen, springt de komst van onder meer Primark naar Roosendaal (eerste vestiging in Nederland) in het oog. Daarnaast werden er  investeringen van Dynalogic (Breda) en Huawei (Eindhoven) genoteerd.

 

Voor het eerst in jaren nam het aantal grootschalige en bovenregionale kantoortransacties toe. In 2015 ging het om 18 grote vestigingen. Zoals al genoemd, was de regio Amsterdam-Schiphol het meest in trek voor kantoren. Naast de al genoemde bedrijven ging het onder andere om Henkel en Fremantle Media. Utrecht – traditioneel goed bij het aantrekken van nationale hoofd- en verkoopkantoren – scoorde met de vestiging van bijvoorbeeld Itris en Chubb Fire & Security. Andere opvallende transacties in de kantorenmarkt waren TÜV Rheinland in Arnhem (samenvoeging van kantoren uit Apeldoorn en Enschede), Shimano in Eindhoven (verplaatsing van kantoorfuncties uit Nunspeet) en Ausnutria Hyproca in Zwolle (samenvoeging van kantoren in Heerenveen en Almelo).

 

Stec Groep verwacht dat het aantal verhuisbeslissingen weer op het niveau komt van voor de crisis. 

Reageer op dit artikel