nieuws

Kwart hoger beleggingsvolume in Europa

Geen categorie

In het laatste kwartaal van 2015 is voor 64,5 miljard euro in Europees commercieel vastgoed geïnvesteerd. Daarmee kwam het totale beleggingsvolume in 2015 uit op 238,5 miljard euro, een kwart meer dan in 2014.

Dat schrijft vastgoedadviseur Knight Frank in zijn European Quarterly Report. Het transactievolume in kernmarkten het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk steeg meer dan 20 procent. In de perifere markten Italië en Portugal steeg het beleggingsvolume opmerkelijk hard door groeiende belangstelling van buitenlandse beleggers.

Het gemiddelde brutoaanvangsrendement in de prime kantorenmarkt daalde naar een recordlaag niveau van 4,79 procent. De yieldcompressie in het vierde kwartaal van 4 basispunten is met name te danken aan dalende rendementen in Amsterdam, Berlijn, Brussel en Lissabon. De opnameniveaus op de Europese kantorenmarkten stegen gemiddeld met 10 procent, ondanks dalende kantorenvraag in Londen en Parijs en dankzij groei in Duitsland en op het Iberisch Schiereiland. De huurprijzen van prime kantoren groeiden gemiddeld met 3,5 procent.

In 2016 rekent Knight Frank op even hoge beleggingsvolumes. In het VK stagneert het volume in aanloop naar het referendum over een Brexit. In Zuid-Europa verwacht de adviseur juist meer activiteit.

 

Reageer op dit artikel