nieuws

Koopkrachtstijging huishoudens nihil na 2018

Geen categorie

Tussen 2018 en 2021 zal de economie groeien, maar de koopkracht stijgt marginaal voor werkenden en daalt voor gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden.

Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in de op 30 maart gepubliceerde rapport Middellangetermijnverkenning 2018-2021. Het CPB schat dat de economische groei tussen 2018 en 2021 op gemiddeld 1,8 procent per jaar zal uitkomen. De koopkracht van huishoudens zal niet verbeteren. Werkenden zullen er slechts met gemiddeld 0,1 procent per jaar op vooruit gaan. De koopkracht van gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden zal zelfs dalen met gemiddeld 0,2 procent per jaar.

Tot 2018 is het beeld rooskleuriger. In de periode 2014-2017 nemen de bestedingen van huishoudens nog met 1 procent per jaar toe. Het totale besteedbaar inkomen van alle huishoudens groeit voornamelijk doordat de afname van de werkloosheid. De investeringen groeien met 2,7 procent per jaar. Na 2021 neemt volgens het CPB de inkomensgelijkheid toe. Grootste oorzaak zijn wijzigingen in het kabinetsbeleid die al zijn ingezet. Doordat meer Nederlanders een baan zoeken, daalt de werkloosheid slechts van 6,5 procent nu tot 5,5 procent in 2021.

Het CPB houdt nadrukkelijk een slag om de arm en benadrukt dat de groei kwetsbaar blijft ‘bij aanhoudende internationale onzekerheden’. Daarbij wijst het CPB onder meer op terreurdreigingen, een oplaaiende schuldencrisis, een mogelijk uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en onzekerheid over het monetaire beleid in Europa en de VS.

 

Reageer op dit artikel