nieuws

Geen lagere NHG-grens dankzij hogere huizenprijs

Geen categorie

De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft dit jaar op 245.000 euro. Vanwege de gestegen huizenprijzen wordt de verlaging van de kostengrens per 1 juli naar 225.000 euro niet doorgevoerd.

Hierover heeft NHG-uitvoerder Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) overeenstemming bereikt met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. In februari 2016 was de gemiddelde huizenprijs volgens het Kadaster 234.830 euro. Dat is hoger dan de maximale prijs van 231.132 die bij een kostengrens van 245.000 euro mogelijk is. Bij een NHG-hypotheek wordt immers standaard rekening gehouden met bijkomende kosten. Als de kostengrens naar 225.000 euro zou gaan, zou de maximale prijs per 1 juli 212.264 euro zijn geworden. Dat is ruim onder de gemiddelde huizenprijs van februari.

Vanaf 1 januari 2017 wordt de kostengrens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Dat de kostengrens niet daalt, is goed nieuws voor huizenkopers. Zij kunnen voor de aankoop van een woning met een prijs tot 231.132 euro blijven profiteren van de voordelen van een lening met NHG: een verantwoorde en betaalbare hypotheek met minder financiële risico’s.

Arjen Gielen, algemeen directeur van het WEW licht toe: ‘Een eigen huis moet bereikbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen. NHG is er voor mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen. Met NHG durft ook de bank de financiering aan en krijgen deze mensen de mogelijkheid om een woning aan te kopen. Daarnaast, ook niet onbelangrijk, worden de rentetarieven voor deze huizenkopers voordeliger, en hun maandlasten lager.’

De kostengrens werd in 2009 als crisismaatregel tijdelijk verhoogd tot 350.000 euro om de woningmarkt een impuls te geven. Daarna is de grens sinds 2012 stapsgewijs weer afgebouwd. De verlaging naar 225.000 euro per 1 juli 2016 was de laatste geplande stap, waarna jaarlijks de kostengrens vastgesteld zou worden op basis van de gemiddelde huizenprijs.

Reageer op dit artikel