nieuws

G4 willen meer investeringen in infrastructuur

Geen categorie

Het kabinet kan het best de samenwerking van de vier grote steden faciliteren door te investeren in infrastructuur. Hoog op het wensenlijstje staan een extra brug over de Maas in Rotterdam, een nieuwe oeververbinding voor Amsterdam-Noord en het oplossen van de problemen rond de Schiphol-spoortunnel.

Dat zei de Amsterdamse loco-burgemeester Eric van der Burg op 15 maart tijdens de eerste dag van de Mipim in Cannes. De vier grote Nederlandse steden presenteerden zichzelf op de internationale vastgoedbeurs met een gezamenlijke stand Holland Metropole onder het motto Teaming up for growth. Volgens de steden is samenwerking noodzakelijk om in het zicht te blijven van internationale investeerders. Van der Burg vind extra geld uit Den Haag om de samenwerking van de vier grote steden organisatorisch vorm in dit stadium niet nodig.

Bij hun krachtenbundeling worden de grote steden geadviseerd door stedengoeroe prof. Greg Clark, die ook optrad als moderator van het bijeenkomst, waar de Nederlandse steden zich presenteerden. Volgens Clark zou het meer inhoud geven aan de samenwerking de eerste prioriteit moeten zijn van Holland Metropole en niet om zo snel mogelijk zo hoog mogelijk op allerlei internationale ranglijstjes te komen.

Holland Metropole is dan ook voorlopig nog vooral een gezamenlijk label voor marketingdoeleinden. Er is nog geen gezamenlijk loket voor buitenlandse investeerder, laat staan een gezamenlijke, langetermijnvisie op de ruimtelijke ordening van de steden. De Rotterdamse loco-burgemeester Ronald Schneider noemde de samenwerking de vrucht van een natuurlijk proces’. ‘Dit is niet afgedwongen.’

Allard van Spaandonk, directeur Nederland van Bouwinvest REIM, zei tijdens de forumdiscussie de krachtenbundeling van de steden alleen maar toe te juichen, ook als dat leidt tot meer internationale concurrentie in de Nederlandse beleggingsmarkt. ‘Uiteindelijk hebben internationale investeerders toch een lokale partner nodig om aan geschikte beleggingsproducten te komen’, aldus Van Spaandonk.

Schaarste aan geschikt product is volgens hem momenteel het grootste probleem voor beleggers in de grote steden. Dat probleem is het meest manifest in de woningbeleggingsmarkten en dat zal bij het huidige bouwtempo alleen maar groter worden. Hij pleitte op dit punt voor meer samenwerking tussen de steden, maar ook met private partijen.

Reageer op dit artikel